Ivett csokis baklavája
Kedves barátosnénk szokta baklavával kényeztetni férjét, akinek ez az otthon ízeit idézi. A baklava az arab világban és azon túl is szinte mindenütt ismert és rengeteg féle apró különbséggel készítik. Ebbe a változatosságba remekül belefér ez a nagyon-nagyon finom, csokis variáció is.
1 csomag réteslap
10 dkg vaj
2 bögre aprított mogyoró
1 bögre aprított mandula
2 ek kakaópor
1 tábla keserűcsoki
0,5 bögre kókuszreszelék
vanília, fahéj
1.5 bögre cukor
1,5 dl víz
citromlé
Keverjük össze a mogyorót, mandulát, kókuszreszeléket a kakóval, a fehéjjal és a vaníliával. Olvasszuk össze a vajat a csokival. Ecsettel kenjünk ki egy kisebb tepsit a csokis vajjal fektessünk rá egy réteslapot. Kenjük meg, és fektessük rá a következő lapot. Szórjuk meg a száraz keverékkel, majd megint két megkent réteslap következik. Ezt ismételjük, amíg minden elfogyott. A tetejét két réteslappal fedjük le. Ha közben elfogyott a csokis kence – mint nekem, akkor egyszerűen olvasztott vajjal kenjük a tetejét. 180 fokra előfűtött sütőben süssük, kb, negyed órát, amíg ellenállhatatlan illatok érződnek a sütő felől. Közben a cukorból a vízzel és pár csepp citromlével főzzünk szirupot. Addig forraljuk, amíg a habját elfőztük, a szirup átlátszóvá válik. A megsült , még forró baklavára öntsük rá a szirupot, amit szépen felszív, mire langyosra hűl. Ekkor vágjuk rombuszokra, vagy négyzetekre, amiket még az egyik átlójuk mentén háromszögekké vágunk. Próbáljunk meg ellenállni, hogy ne együk meg az egész tepsivel egyszerre.
Ez a recept frenetikus!:)Igaz,hogy kókuszt nem tettem bele,mert nem szereti a kölyök,mandula helyett rengeteg dió és mogyoró volt a töltelék,a citromlét kifelejtettem,de egyébként isteni lett!
Köszönet érte!