Gyömbéres sárgadinnyelekvár
Szokatlan, különleges, de nagyon jól összeillő párosítás a két illatos hozzávaló. Igyekezzünk jó érett, élénksárga húsú dinnyét venni, aminek már egészben is erős, finom illata van. Nem lesz rossz a lekvárunk zöldhúsúból sem, de akkor ezt a gyönyörű aranysárga színt nem láthatjuk.
1 kg dinnyehús
10 dkg reszelt gyömbér
30 dkg cukor
1 nagyobb citrom
zselésítő
A dinnyét magozzuk ki, vágjuk le a héjáról és aprítsuk fel. A gyömbért hámozzuk meg, és reszeljük rá a dinnyére. Próbálunk meg kezeletlen héjú citromot venni, és a héját reszeljük hozzá, a levét meg facsarjuk rá. Botmixerrel dolgozzuk simára az egészet, majd adjuk hozzá a zselésítőt és forraljuk fel. Pár perc forralás után adjuk hozzá a cukrot, és újra forraljuk fel. Töltsük kimosott üvegekbe, csavarjuk rá a kupakot és állítsuk fejre. Pár perc múlva tegyük száraz dunsztba, kihűlni.