Tejkrém a sűrített tejből

Kategória: Desszertek, Technikák - trükkök

tejkrem1a

Rövid leszek: tökéletesen működik a tejkrém készítése házilag, sűrített tejből.

A “receptje” a lehető legegyszerűbb volt. Betettem a sütőbe 90 – 100 fok közötti hőmérsékletre, és ott hagytam. Itt azért történt egy kis túlzás, ugyanis el kellett mennem, és az erre betervezett 3 órából lett 8. Azért legközelebb elég lesz neki az az eredetileg kitűzött idő, és nem egy dobozzal fogok sütögetni. Mindössze azt nem szabad elfelejtsem, hogy ráírjam, melyik  doboz a natúr és melyik a karamellizált.

Teljesen besűrűsödött, megkeményedett olyanra, mint a disznózsír. Az egész cukortartalma átalakult, minden édes ízét elvesztette. Keserű egyáltalán nem lett, inkább szinte savanykás. Mivel vajkrémes torta volt a kérés, egyszerűen vajjal és porcukorral simára keverve kész volt a tortakrém. Annyira töményen karamelles, hogy nem használtam el az egész dobozzal, a maradékot lefóliázva bedobtam a fagyasztóba. Maradt a barna fondantból is, hamarosan muszáj lesz újabb tortát sütni. 🙂

Ha tényleg 100 fokra állítjuk a sütőnket, vagy vízfürdőben főzzük a dobozokat, nem kell attól tartsunk, hogy felrobban. A víz ugyan 100 fokon forr, de a sűrített tej, a benne levő cukor és más anyagok miatt magasabb hőmérsékleten. Ha mégis emelkedni kezdene a belső nyomás, a tej felforrásától, a túlnyomásban emelkedni fog a forráspont is, ettől van a kuktánkban 110 fok fölött a rotyogó víz. Tehát a vízben forralás tökéletesen biztonságos, a sütős egyszerűbb. Utóbbinak azonban az a feltétele, hogy jól beállítható hőmérséklete legyen.

 

%d blogger ezt szereti: