Tejkrém a sűrített tejből
Rövid leszek: tökéletesen működik a tejkrém készítése házilag, sűrített tejből.
A “receptje” a lehető legegyszerűbb volt. Betettem a sütőbe 90 – 100 fok közötti hőmérsékletre, és ott hagytam. Itt azért történt egy kis túlzás, ugyanis el kellett mennem, és az erre betervezett 3 órából lett 8. Azért legközelebb elég lesz neki az az eredetileg kitűzött idő, és nem egy dobozzal fogok sütögetni. Mindössze azt nem szabad elfelejtsem, hogy ráírjam, melyik doboz a natúr és melyik a karamellizált.
Teljesen besűrűsödött, megkeményedett olyanra, mint a disznózsír. Az egész cukortartalma átalakult, minden édes ízét elvesztette. Keserű egyáltalán nem lett, inkább szinte savanykás. Mivel vajkrémes torta volt a kérés, egyszerűen vajjal és porcukorral simára keverve kész volt a tortakrém. Annyira töményen karamelles, hogy nem használtam el az egész dobozzal, a maradékot lefóliázva bedobtam a fagyasztóba. Maradt a barna fondantból is, hamarosan muszáj lesz újabb tortát sütni. 🙂
Ha tényleg 100 fokra állítjuk a sütőnket, vagy vízfürdőben főzzük a dobozokat, nem kell attól tartsunk, hogy felrobban. A víz ugyan 100 fokon forr, de a sűrített tej, a benne levő cukor és más anyagok miatt magasabb hőmérsékleten. Ha mégis emelkedni kezdene a belső nyomás, a tej felforrásától, a túlnyomásban emelkedni fog a forráspont is, ettől van a kuktánkban 110 fok fölött a rotyogó víz. Tehát a vízben forralás tökéletesen biztonságos, a sütős egyszerűbb. Utóbbinak azonban az a feltétele, hogy jól beállítható hőmérséklete legyen.
kellően sok gasztroblognál nincs új a nap alatt 🙂
http://okostojas.blog.hu/2008/10/31/dulce_de_leche_hazilag
nekem itt ajánlották ezt a fajta konzervet.
http://www.sajtkukac.hu/?p=742
Most karácsonyra én is készítettem alfajorest, amihez karamellre volt szükség.
Kipróbáltam három elkészítési módot is:
– a sütőben vizfűrdőben /Sthal Judit-nál olvasottak szerint
– a tűzhelyen zárt üvegben kondenzálva /sajnos nem emlékszem, hogy hol olvastam/
– kipróbáltam a SPAR cukor mentes sűrített tejével is, én egy hagyományos tejforralóba tettem fel az egész üveghez mérten 25 dkg gyümölcscukorral, és mondhatom, hogy mindegyik működött, de talán ez a legutóbbi módszer volt a legköltséghatékonyabb