Habos karfiol – kezdőknek is

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Egytálételek, Húsmentes fogások

Amikor ilyen egyszerű kaja készül, mindig elbizonytalanodom, szabad-e fényképezni és bejegyzést írni róla. Nagyon sok főzőcskéző olvasónak nyilvánvaló dolog, rég túl van azon, hogy egy ilyennel újdonságot mondhatnék.

Aztán eszembe jut az, hogy újoncok is vannak, a konyhában, akiknek minden recept új. Tizenéve a konyhalistára érkezett egy bátortalan kérdés egy addig hallgató levelezőtársunktól. Az iránt érdeklődött, hogy miképp kell érteni a megfuttatni kifejezést? Azt azért sejtette, hogy nem kell egy kört szaladni az edénnyel a háztömb körül, de a kifejezést nem ismerte. Ekkor szembesültem azzal, hogy sokan nőnek fel úgy, hogy otthon nem tanulnak bele a konyházásba. Sokféle oka lehet ennek, a szülők általi túlzott kímélettől (te csak tanulj) a panelkonyhák egyszemélyes méretéig, de ez nem is lényeges. A lényeges az, hogy ha tudunk, segítsünk nekik. Ez a recept jó szívvel ajánlható kezdőknek (is).

1 fej karfiol
3 tojás
3 kemény tojás
3 dl tej
2 ek liszt
5 dkg vaj
10 dkg (füstölt) sajt
só, bors, szerecsendió, snidling, köménymag
zsemlemorzsa

ízlés szerint kolbász

A karfiolt szedjük szét rózsáira és mossuk meg – hogy ne maradjon albérlő benne – áztatással. Főzzük keményre a tojásokat és hideg vízben hűtsük le. Sós, köménymagos vízben főzzük kb. 15 precig, hogy csak ne puhuljon meg egészen. A tálat kenjük ki vajjal és szórjuk be morzsával.

Olvasszuk meg a vajat és a lisztet pirítsuk meg rajta, de csak egész halvány sárgára. Öntsük föl a hideg tejjel és keverjük simára, majd forraljuk fel, hogy besűrűsödjön. Ne essünk kétségbe, ha csomós lett, vagy szűrjük le egy hálós levesszűrőn, vagy nyomjuk bele a botmixert. A nyers tojásokat válasszuk szét, a sárgáját keverjük az imént főzött és már csak langyos besamellhez, a fehérjét verjük kemény habbá. A besamellt sózzuk meg, szórjunk bele borsot és szerecsendiót, apróra vágott snidlinget, majd keverjük simára a tojássárgákkal. A lereszelt sajt felét keverjük ebbe a krémbe, majd tegyük ugyanezt a darabokra vágott keménytojással is. Keverjük bele a főtt karfiolt és végül óvatosan, több részletben a habot is. Simítsuk az előkészített tálba és szórjuk rá a maradék sajtot. Tegyük a hideg sütőbe és kapcsoljuk be 200 fokra állítva. Addig süssük, amíg a sajt megolvad és pirulni kezd a tetején, ami a sütőtől függően 15-30 perc.

Nem írtam a kolbászt, mert az opcionális, húskerülők egész nyugodtan kihagyhatják. Én szeretek 10 – 15 cm szárazkolbászt félkarikákra vágni és egy kicsit megpirítani, mert így még jobb íze lesz. Ezt a keménytojással együtt teszem az ételbe. A kisült zsírját érdemes friss kenyérrel azonmód kitunkolni.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos