Hecsedli, avagy csipkebogyó likőr
Szép októberi időben érdemes kirándulni és szedni egy kis csipkebogyót. Azok igazán finomak, amik már puhulnak, de még nem barnultak meg.
500 g csipkebogyó
1,5 liter vodka
250 g cukor
2 dl víz
1 narancs héja (lehetőleg kezeletlen héjú bionarancsról)
1 rúd fahéj
Legjobb a dércsípte csipkebogyó, melyet az alaposan megmosott narancs héjával 10 napig vodkában áztatunk. Ezután leszűrjük, és feltöltjük a cukorból vízzel és a fahéjjal főzött, kihűlt sziruppal. Összekeverjük, majd üvegekbe töltjük. A likőr borostyánsárga színű lesz.
Én bizony a fahéjat a bogyókkal együtt az alkoholban áztatom, nem a szirupba főzöm bele.