Hímestojás keksz – sütés gyerkőcökkel

Kategória: Aprósütemények, Technikák - trükkök

3 – 4 éves gyerekek már örömmel segédkeznek a konyhában, kiváltképp a sütemények körül, ami számukra látványos és az eredménye kedvükre való. Érdemes kihasználni ezt a lelkesedést a konyhához szoktatásra, hamar eljön az az életszakasz, amikor hat ökörrel se lehet oda bevontatni Őket.

Így Húsvétra készülődve nem csak piros tojást festhetünk, hímes tojást sütiből is készíthetünk. Életkortól és kézügyességtől függően osszuk ki a feladatokat, a tészta gyurmázástól a szaggatáson át a díszítésig. Büszke örömmel fogják megmutatni az „ohodában” (copyright by Mirelle), iskolában a művüket.

30 dkg liszt
15 dkg keményítő
15 dkg vaj
10 dkg cukor
1 citrom
késhegynyi sütőpor

Gyors mozdulatokkal gyúrjunk tésztát az összes hozzávalóból, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünktől. A legjobb, ha gépre bízzuk ezt. csomagoljuk fóliába és egy órát pihentessük a hűtőben.

Vágjuk 3 – 4 részre, és amit épp nem nyújtunk, tegyük vissza a hidegre. Nyújtsuk 3 – 4 mm vékonyra és szúrjunk ki belőle húsvéti tojásokat vagy más figurákat.

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és 200 fokra felfűtött sütőbe dugva,  10 – 12 perc alatt süssük halványra. Rácsra szedve hűtsük ki.

A díszítéshez olvasszunk keserű és fehér csokit, kanalazzuk pici fólia zacskóba, aminek a sarkára szinte csak tűszúrásnyi lukat vágjunk. Ezzel írjuk meg a mintákat. Ha lassan készül és a csoki kezdene megfagyni, zacskóstul tegyük pár másodpercre a mikróba. Hűvös helyre téve hagyjuk a csokit megkeményedni. A díszítést végezhetjük cukormázzal is, azt ételfestékkel színezhetjük, hogy tarka tojásokat festhessünk.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos