Gombás rakott palacsinta
Megint egyszer gomba. Össze kéne számolnom, hogy hány olyan receptem van, amiben szerepel ez a hozzávaló. Szerintem érdekes számot kapnék, ami jól mutatná, hogy mennyire szeretjük.
A gombát remekül lehet használni fogyókúrás receptekbe, hiszen gyakorlatilag zsírmentes, alacsony kalóriájú ételeket lehet készíteni belőle. Ez a recept nem erről szól, ez egyszerűen finom.
20 dkg liszt
2 tojás
2 evőkanál olaj
2 dl tej
só
Keverjük össze a hozzávalókat, annyi tejet hozzáadva, hogy önthető palacsintatésztát kapjunk. Süssünk belőle sós palacsintákat.
25 dkg gomba
10 dkg füstölt sonka
2 ek olaj
só, bors, szerecsendió virág, kakukkfű
A megtisztított gombát aprítsuk fel. Vágjuk egész apró kockákra a sonkát, és az olajon pirítsuk meg kissé. Adjuk hozzá a gombát és pároljuk meg a fűszerekkel, és süssük zsírjára.
5 dl tej
5 dkg liszt
10 + 5 dkg reszelt sajt
5 dkg vaj
só, szegfűbors, szerecsendió
Olvasszuk meg a vajat, keverjük el benne a lisztet és épp csak fehéredésig pirítsuk. Engedjük fel a hideg tejjel és keverjük simára. Ha mégis csomóssá vált volna, hívjuk segítségül a botmixert. Forraljuk fel, hogy krémessé sűrűsödjön, közben buzgón kevergessük. A besamell harmadát tegyük félre, a többihez adjuk hozzá a 10 dkg sajtot, majd keverjük bele a gombát. Ezzel töltsük meg a palacsintákat és sorakoztassuk egymás mellé egy tűzálló formába. Kenjük rá a félre tett besamellt és szórjuk meg a maradék sajttal. 170 fokos sütőben kb. negyed óra alatt sül át, és kezd színesedni a teteje.