Húsvéti kalács csokifüggőknek
A Húsvét egyik emblematikus étele a kalács.
Kalácsra is van legalább annyi recept, mint háziasszony, nem könnyű választani épp ezért nagy kincs egy kipróbált, bevált recept.
Azoknak ajánlom ezt a változatot, akik nem elsősorban sonkával ennék, viszont egy kis csokinak nehezen állnak ellen.
kb. 75 dkg liszt
0,5 liter tej
3 + 1 tojás sárgája
1 kocka élesztő
1 kávéskanál só
3 + 7 dkg vaj
5 + 5 dkg cukor
5 dkg kakaópor
Fél bögre tejben oldjuk fel az élesztőt, és egy kiskanál cukrot keverjünk bele. A dagasztótálba öntsük bele a többi tejet, 5 dkg cukrot, sót és 3 tojás sárgáját. Adjuk hozzá a közben felfutott élesztőt, majd a lisztet folyamatosan adva hozzá dagasszuk lágyan rugalmas tésztává. Amikor már jól kidagasztódott, és kezd elválni az edény falától, öntsünk hozzá 3 dkg olvasztott vajat, és addig dagasszuk tovább, amíg a tészta felvette. Letakarva, langyos helyen kelesszük duplájára.
A megkelt tésztát lazán gyúrjuk át, osszuk háromfelé, és nyújtsuk egyforma lapokká. Szórjuk a lapokra a többi cukrot, kakaót és locsoljuk meg az olvasztott vajjal. Mindegyik lapot csavarjunk fel, mint ha bejglit sütnénk. A három rúd tésztából fonjuk meg a kalácsot, és tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg a tetejét egy kanálnyi tejszínnel simára kevert tojássárgájával, és hagyjuk kelni a kalácsunkat. 170 – 180 fokos sütőben addig süssük, amíg szép színe lesz a tetejének. Ehhez 45 – 50 percre lesz szükség.
Ezt a receptet alapnak tekintve lehet variálni a végtelenségig az ízesítésével. A vanílián és a fahéjon át el lehet jutni a bejgli töltelékekig, de az már nem reggelire való kalács, hanem sütemény.