Dübbencs provánszi illatokkal

Kategória: Tészták

dubbencs1Eredetileg meglehetősen nehéz, laktató ez a fűszerezett disznózsírral megkent tészta. Megpróbáltam egy kicsit könnyebbé, izgalmasabbá tenni, a zsír helyett vaj (margarin) használatával és a provánszinak tartott illatos zöld fűszerek keverékével.

3/4 kg liszt
1 kocka életsztő
1 tojás
1/2 l tej

10 dkg vaj
provánszi fűszerkeverék (nyáridőben friss fűszerek)
2 gerezd fokhagyma
1 nagy pohár tejföl

Egy fél bögre langyos tejben oldjuk fel az élesztőt, öntsük bele a lisztbe. Üssük bele a tojást, szórjunk rá egy kanál sót és a többi tejjel dagasszuk össze. Elég lágy tésztát kell kapjunk, ha kell töltsünk még tejet hozzá. Hagyjuk kelni egy fél órát, majd gyúrjuk át.

Olvasszuk meg a vajat és keverjük bele a finomra vágott fűszereket. Nyújtsuk ki  a tésztát akkorára, mint az asztal. Egyik szélén kenjünk egy csíkra fűszeres vajat, majd ezt a csíkot hajtsuk rá a többi tésztára. Ezt a dupla részt ismét kenjük meg és hajtsuk tovább. Amikor tepsi szélességű a tésztánk, hosszában is kenegessük, hajtogassuk úgy, hogy beleférjen a tepsinkbe.

Nekem csak kis asztalom volt, ezért a megkent és összehajtott tésztát, pihentetés nélkül újra kinyújtottam és kenegetve összehajtogattam.

A tepsibe tett tésztát éles késsel vágjuk kockára és locsoljuk rá a fokhagymás, sózott tejfölt. Ha sűrű a tejföl, kis tejjel hígíthajuk, hogy jobban beszivárogjon a vágásokba. Hagyjuk kelni negyed órát, az alatt a sütőnk is jól bemelegszik. 180 fokon süssük egy fél órát, de ha nem lenne még szép színe, valamivel tovább is.

Amint nem égeti a kezünket tálalhatjuk, ne várjuk meg amíg kihűl. Jóféle fehér borral itatja magát, de a sörtől vagy a fröccstől sem sértődik meg.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: