Sült fagylaltgombóc almaszósszal – VKF XXIX.

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Krémek

sultfagylalt-almaszosszal1

A mostani VKF forduló házigazdája Max gombócolásra hívott mindenkit. Maxről és a gombócokról kézenfekvő módon jutott eszembe ez a desszert.

Nem új találmány a recept (ugyan melyik az?), de mindig érdekes a különböző hőmérsékletű hozzávalók összjátéka. Néhány megmaradt tojásfehérje várt a hűtőben, legalább azok sem búsultak ott tovább. Akár szégyen, akár nem, bizony nem álltam neki fagylaltot csinálni, gépem sincs hozzá, bolti fagylaltból készült. Sőt, hogy még jobban lebuktassam magam bevallom, az alma is bolti volt, nincs saját termés. Azért remélem nem kerülök máglyára.

Az almát meghámoztam felnégyeltem, magházát kivágtam, majd az uborkagyalun vékonyra szeleteltem. Pár csepp citromlével, kevés barnacukorral és pici fahéjjal odatettem főni, épp csak pár evőkanál vízzel, nehogy odaégjen, amíg kiereszti saját levét. Nem főztem pépesre, kicsit darabos maradt.

Hőálló üveg desszertestányérokat betettem a fagyasztóba, hogy alaposan kihűljenek. Megbíztam hőállóságukban és nem is okoztak csalódást. A tojásfehérjéket kevés narancsszörppel kemény habbá vertem. Mindegyik tányérra tettem két gombóc fagylaltot, és körbekentem a habbal. A sütő grillje alá dugtam be pirulni, ami nagyon mutatósan sikerült, gondolom a szörp cukra miatt. Mielőtt kivettem, gondosan elismételtem a bölcsességet: a forró tányér ugyanúgy néz ki mint a hideg, csak más a fogása – így hát inkább kesztyűt húztam a továbbiakhoz. A csinos kupacokat körülöntöttem az almapürével és pici fahéjjal díszítettem a tányér szélét.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Sült fagylaltgombóc almaszósszal – VKF XXIX.”


 1. szepyke says:

  Hu, de jó lett!:)

  Nekem ez a bajom a tupperes szilikonokkal, hogy mindig megfogom kézzel…
  Valahogy csak az van az eszemben, hogy a tepsi, az fém, az meleg, a szilikonokat meg mindig megfogom…
  Nem értem, hogy miért, már csomószor megégettem magam velük.Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos