Almával és aszalt szilvával töltött libasült

Kategória: Szárnyasok

Igazi ünnepi pecsenye, aminek nem áll neki minden nap az ember, bár az elkészítése egyszerűbb, mint gondolnánk.

1 db 5 – 6 kg-os konyhakész liba
1 kg meghámozot, kimagvalt, negyedelt alma
1/2 kg aszalt szilva, vízben áztazva, kimagozva, félbe  vágva
1 dl liszt
3/4 dl vaj
további almaszeletek és kimagozott, vízben áztatott aszalt szilva a körítéshez

Alaposan mossuk meg a ludat kívül-belül forró vízzel. Óvatosan szárítsuk meg. A belsejét dörzsöljük be sóval. Keverjük össze az almát az aszalt szilvával, ezzel tömjük meg a liba belsejét. Kötözzük össze erős zsineggel, a lábakat a farokrész felé rögzítve. Tegyük utána, mellével felfelé a sütő tepsibe helyezett rácsra. Forró (200 -210 C°-os) sütőben süssük 30 percig, aztán vegyük ki a sütőből. Vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét kb. 175 C°-ra. A tepsiből öntsünk ki minden összegyűlt zsírt. A libát gyengén, de minden oldalról hintsük meg liszttel, és tegyük vissza a sütőbe.
Fele-fele arányban keverjük össze a vajat forró vízzel. Amint a liszt barnulni kezd a libán, kb. negyedóránként öntözgessük vagy kenegessük meg a libát a víz-vaj keverékkel. Minden öntözgetéskor egy kis további lisztet is hintsünk rá, hogy felszívja a keletkező zsírt.
A sütési idő 30 – 40 perc a madár minden kiójára számítva. Ha a liba esetleg túl zsíros lenne, az összegyűlt zsírt alkalmanként mindig öntsük ki a tepsiből, akár többször is. A sütés első órájában a liba mellel felfelé legyen. A további időben fordítsuk meg a madarat félóránként úgy, hogy az utolsó negyedórában a liba a hátán süljön.
Azt, hogy a sütés kész, úgy ellenőrizzük, hogy a lábát fel-le próbáljuk mozgatni. Ha ez könnyen megy, akkor jó. A tálaláshoz a libát forró (porcelán) tálra tegyük, alája almaszeleteket tegyünk, az áztatott aszalt szilvával pedig a tetejét díszítsük. Cukorral barnított krumplival tálaljuk. Ha kisebb libát kaptunk, csökkentsük a töltelék mennyiségét, mert nem fér bele ennyi.

 


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos