Karácsonyi sütemény görög módra
Görögországban családra talált, erdélyi levelezőtársnőnktől kaptuk valamikor ezt a receptet. Az ott általános orthodox kereszténység miatt egész mások az ünnepi hagyományaik, így a Karácsony is. Minden ünnep elmaradhatatlan eseménye a család összetalálkozása, amihez az ünnepi ételek fogyasztása is hozzá tartozik. Az Ő karácsonyi asztalukról nem hiányozhat ez a sütemény sem, olyan igazi görögösen édes és nagyon finom. Akár hetekkel előre is elkészíthető, nem fog kiszáradni. A hozzávalókból igazi nagycsaládos adag lesz.
2 pohár olíva olaj
1 pohár narancslé
1 cs sütőpor
1 ek szódabikarbóna (fél pohár konyakban feloldva)
1 pohár cukor
2 -3 ek méz
1 ek fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg
1 – 2 citrom reszelt héja
kb 1,5 kg liszt
A hozzávalókból gyúrjunk tésztát annyi liszttel, hogy viszonylag kemény tésztát kapjunk. Ha világosabb színben szeretnénk látni, csak a fele fahéjat adjuk hozzá, bár az íze a sok fahéjtól fantasztikus. Formázzunk kis hurkákat belőle és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Meg szokták mintázni a felületét, hogy majd jobban bevegye a szirupot. Ehhez vegyük elő a hagyományos, négyoldalú reszelőt, annak is azt az oldalát, amin pici piramisok módjára hajtották ki a fogakat. Könnyed mozdulattal gurítsuk végig rajta a sütiket, hogy pöttyös legyen a lenyomattól. 180 fokos sütőben 20 – 30 perc alatt sül meg. A kész süteményt hagyjuk kihűlni, közben készítsük el a szirupot.
1,5 pohár méz
1,5 pohár cukor
2,5 pohár víz
1 – 2 citrom leve
A szirupnak valókat főzzük össze, kb. 5 percig. Dobáljuk bele a süteményeket és 3 perc áztatás után szűrőkanállal szedjük tálra. A végén a maradék szirupot öntsük rá.
3 ek cukor
1 pohár vágott dió
1 tk fahéj
1 kk szegfűszeg
Keverjük össze ezeket a rávalókat és szórjuk meg vele a szirupos süteményeket, amikre szépen ráragad.