Kis éji gyors-zsömlék

Kategória: Kenyér, Technikák - trükkök

zsemle1Este, mielőtt még teljesen visszajön a forróság, kellett egy adag kenyeret sütnöm. A feltett kérdésre Lányom kapásból rávágta, hogy zsemlét kér. Akkor zsemlék lettek.

Hét éve csak a magam sütötte kenyeret esszük, így már csak akkor kerül elő a mérleg, ha valami különlegesség készül, újdonságot próbálok ki. Ez egyik se, nem is tudok pontos mennyiségeket írni. Mindig van a fagyasztóban pár kocka élesztő, gyorsan kikaptam egyet, és a dagasztótálba engedett meleg vízbe dobtam. Hamarosan tökéletesen feloldódott, ekkor rászórtam kb. 80 dkg lisztet. Egy evőkanál sót dobtam rá, és odatettem alacsony fokozaton dagasztani. Mialatt őlordsága dolgozni kezdett, kivettem a hűtőből egy üveg alján szomorkodó 2 dl tejet. Gyorsan bedobtam a mikróba, hogy ne legyen jéghideg, aztán töltöttem a tésztához, mert nem állt volna össze. A szemem megakadt az elöl maradt olajosüvegen, gyorsan megbillentettem, szerintem tán fél decit tölthettem bele. Pár perc dagasztás és kész volt a tésztalabda. Dagasztószár kiemel, tészta belisztez, tál letakar.

Az egész élesztő és a meleg tej miatt 20 perc alatt szépen megkelt, én meg a tálban összenyomkodtam. Bekapcsoltam a sütőt, mert kell neki negyed óra, mire igazán megmelegszik, és a sütőpapírral bélelt tepsire gombócokat csináltam a tésztából. Megint csak nem mértem, szemmértékre téptem egy-egy darabot a tésztából.

Csinos zsemléket úgy lehet formázni, hogy egyik tenyerünkbe tesszük a tésztát, a mási kezünkkel meg a két szélét egymáshoz húzzuk. Fordítunk rajta egy negydet, és ismét összecsípjük. Végül szép feszes, sima tetejű batyuk lesznek a kezünkben. Úgy tesszük a tepsibe, hogy az összecsípett oldalukon feküdjenek, így a sima felük lesz fölfelé.

Kb. 10 perc kelesztés után megkentem tejjel a tetejüket, és még öt perig hagytam dagadni. 200 fokos, légkeverős sütőbe tettem, majd lehúztam 180 fokra. 20 perc sütés elég is volt nekik. Nincs ebben semmi varázslat, nem egy fotogén különlegesség, de egy óra alatt megvolt, fényképezéssel, dagasztótál elmosással együtt, és mégiscsak házi sütés.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Kis éji gyors-zsömlék”


  1. Évy says:

    Ja, és kb mennyi lett belőle? 🙂
    Még egyszer köszi 🙂Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos