Rozmaringos szederlekvár

Kategória: Befőzés

szederjam1A szeder az egyik legmarkánsabb aromájú gyümölcsünk. Amolyan félvad növény, nem rég sikerült termesztésbe vonni. Nagy szinész, hamar elhiteti magáról, hogy érett, pedig még borzasztóan savanyú, és nem sok aromája van.  Ráadásul ránézésre nem sok különbség van az érett, meg a savanyú között. Ha megfogjuk, az már inkább árulkodik. A savanyú, hiába gyönyörű színű, és csillog, meglehetősen kemény, csak akkor lágyul meg kissé, amikor már tényleg édesre érik. Ha lekvárnak vesszük, keressünk inkább kissé túlérett, már mattuló gyümölcsöt, abból lesz finom csemegénk.

Egy német receptből kaptam az ötletet a rozmaringos ízesítéshez. Elsőre meglepő ötletnek tűnt, de a szeder markáns aromájának méltó párja a rozmaring rusztikussága.

1,5 kg érett szeder
0,5 kg cukor
egy zacskó zselésítő
egy citrom héja
ágacska zsenge rozmaring

A szedret 2 dl almalével és a zselésítővel tegyük fel főni. A lére azért van szükség, hogy a nem túl szaftos gyümölcsöt oda ne égessük rögtön az elején. A citromhéjat és a rozmaringot teatojásba téve lógassuk bele, amikor már forr. Pár perc forralás után adjuk hozzá a cukrot és vegyük ki a fűszert. Ne  hagyjuk benne túl sokáig a rozmaringot (5-6 perc), nehogy dominánssá váljon az aromája. Mikor újra felforrt, már tölthetjük is az üvegcsékbe. Szokás szerint 5 perc fejreállítás után meheet a pokrócok közé. Ha nagyon darabosnak találjuk, a krumpitörővel nyomogassuk meg néhányszor.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos