Kolozsvári gombaragu
10 dkg füstölt szalonna vagy főtt-füstölt sonka bőre/kövérje
15 dkg főtt-füstölt sonka színhús
40 dkg gomba
1-2 szál főtt sárgarépa, fehérrépa
2 dl. tejföl
1 kk. liszt
só
bors
A szalonnát vagy a sonka kövérjét megsütjük. A kisült zsíron a sonka színhúst megpirítjuk, és hozzáadjuk a gombát. Enyhén megborsozzuk és ha kell, sózzuk. Lefedve addig pároljuk, amíg a gomba a levét el nem főtte. Az előzetesen megfőtt (vagy az előző napi húslevesből megmaradt) fehér és sárgarépákat átpaszírozzuk és a párolt gombához adjuk. A tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük, és besűrítjük vele a ragut. A nem lenne elég leve, a sonka főzővizével, vagy húslevessel pótolhatjuk. Tálaláskor friss petrezselyem zölddel szórjuk meg.