Gyors egytálétel maradék sonkaléből

Kategória: Egytálételek, Levesek

Húsvét után három jellemző maradék van, amiből érdemes új ételeket készíteni. A tojás, a sonka és a sonka főzőleve. Most a sonkaléből készítünk könnyű, a magyaros konyha ízeit idéző egytálételt.

75 dkg krumpli
20 dkg sárgarépa
1 fej hagyma
10 dkg szárazkolbász
1 szelet sonka
1 l sonkalé
tejföl
majoranna

Néhány krumplit meghámozunk és egyforma kockákra vágjuk. Jó ha kétféle krumplink van odahaza. A többsége nem szétfövős fajta, de legalább egy legyen az utóbbiból. Ez fogja besűríteni az ételünket. Célszerű a szétfövőst vékony karikákra vágni, így hamarabb megpuhul, biztos szétesik és sűrít.
Megtisztítjuk a sárgarépát is, majd vékonyra gyaluljuk. Kevés zsírt leszedünk a sonkalé tetejéről és megolvasztjuk a fazék alján. Megpirítjuk rajta a finomra vágott hagymát. Teszünk rá néhány karika kolbászt és azt is sütjük két percig. Rádobjuk a répát és együtt pároljuk néhány percig. Hozzáadjuk a krumplit és azt is átforgatjuk a zsíron. Felöntjük annyi sonkalével, hogy épp ellepje. Ha a sonkalé túl sós lenne, egy része helyett vizet adjunk az ételhez. Fűszerezzük egy csipetnyi majorannával, az mindig jó a krumplihoz. Akinek a kolbásztól és a sonka levétől nem elég ízes, az ízlése szerint borsozza, paprikázza meg. Először ne sózzuk meg, mert a sonka leve elég sós lehet. Ha kóstolás után sótlannak érezzük, még mindig pótolhatjuk.
A krumpli puhulásáig főzzük. Közben egy szelet sonkát pici kockákra vágunk és a fazékba szórjuk. Végül keverjünk el benne két kanál tejfölt.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: