Körtebefőtt boros lében
Nagyanyám mindig akkor tett el befőttet, amikor a fáról potyogni kezdett a félérett gyümölcs. Arra még nem várt a cefréshordó, viszont a világért se dobták volna ki. Nem csak a takarékos háziasszonyok leleménye volt a kompót, olyan finomság, hogy érdemes akár piacon vett gyümölcsből is elkészíteni ezt a receptet.
Készítsünk az asztalra egy tál citromos vizet, hogy a meghámozott, kimagozott körtenegyedeket ebbe tehessük, így nem barnunak meg. Forraljunk fel egy üveg fehérbort 15 – 20 dkg cukorral, egy fúd fahéjjal, 6-8 szem szegfűszeggel, egy fél rúd vaníliával és egy citrom lehámozott héjával. Ha nem tetszik a kissé sápadt színe, pár szál sáfrányt is dobhatunk a lébe, hogy aranysárgára színezze. Ha csak pórsáfrányuk (sáfrányos szeklicénk) van kéznél, egy teatojásba zárva lógassuk az edénybe. Kicsit csöpögtessük le a körtéket és tegyük át ebbe a lébe. Épp csak gyöngyözve főzzük úgy 10 percig. Szűrőkanállal horgásszuk ki a körtéket és rendezzük az alaposan kimosott üvegekbe. Forraljuk fel a szirupot, csavarjuk bele egy citrom levét és öntsük az üvegekbe. Zárjuk le a befőttjeinket és ágyzzunk meg nekik egy jó vastag pokróccal másnapig.