Körtés-sütőtökös gombóc
60 dkg sült tök
kb. 30 dkg liszt
2 tojás
csipetnyi só
2-3 érett, de nem túl puha körte
a tálaláshoz:
fahéjas kristálycukor
tejföl
A sütőtököt megtisztítjuk és puhára sütjük. Amikor foghatóra hűlt, lehúzzuk a héját és levágjuk a megbarnult részeit. A sóval és a tojással simára turmixoljuk, majd hozzáadjuk a lisztet. Annyit gyúrunk bele, hogy lágy, de már nem ragadós tésztát kapjunk.
A körtét meghámozzuk és egyforma, kisebb diónyi méretű darabokra vágjuk.
A tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk és kb. 10×10 cm-es kockára vágjuk. Mindegyik közepére teszünk egy darab körtét és ha a gyümölcs nem elég édes, egy kávéskanál fahéjas cukrot. A tészta széleit összecsípjük és a két tenyerünk között gombóccá formáljuk.
Nagy lábosban vizet forralunk egy csipet sóval. A gombócokat pár percig még főzzük, az után, hogy feljöttek a víz színére. A gombócokat fahéjas cukorral megszórva, tejföllel megcsepegtetve tálaljuk.