A legegyszerűbb citromfagylalt

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Desszertek

ciromfagyi3a1

Nem csak egyszerűen elkészíthető és finom recept, de nem tartalmaz se tejet, se tojást, így allergiások is vehetnek belőle. Igazából valahol a fagylalt és a szörbet közötti átmenet, de aligha a pontos besorolása a lényeg. A vanília nem szokásos a citromfagylaltba, pedig szépen lekerekíti, simábbá teszi az ízét, illatát.

10 citrom
50 dkg cukor
víz
vanília

Alaposan mossuk meg a citromokat, ha kapunk vegyünk kezeletlen héjú, biocitromot. Reszeljük le a sárga réteget a héjukról. Nyomjuk ki a citromok levét. A cukrot fél liter vízzel tegyük fel a tűzhelyre, adjuk hozzá a lereszelt citromhéjat meg a vaníliát, és közepes tűzön főzzünk szirupot belőle. Hagyjuk hűlni, majd szűrjük le. Kevejük bele a citromlevet, és annyi vizet, hogy 1,5 liternyi legyen. Szűrjük le, kóstoljuk meg, mennyire savanyú, mert most még oldhatunk bele cukrot, ha a hiányát érezzük. Célszerű egy ásványvizes üvegben a hűtőbe tenni, hogy teljesen kihűljön. Ha nem fogyna el egyszerre, ezt az alap szirupot akár 1-2 hétig is rejtegethetjük a hűtőben.

Ha van fagylaltgépünk, a használati utasítása szerint fagyasszuk fagylalttá. Ha nincs, akkor több hely kell a mélyhűtőnkben, hogy olyan mély edényben fagyaszthassuk, amiből nem fröcsköl világgá, amikor krémesítjük. Amikor betettük a fagyasztóba, félóránként nézzük meg, és ha már kezd kásásodni, akkor a botmixerrel, vagy a habverő géppel dolgozzuk át. Ezt ismételjük meg néhányszor, hogy ne alakulhassanak ki nagyméretű jégkristályok, és sima, krémes legyen a fagylaltunk. A vaníliával vigyázzunk, ha allergiásnak is szánjuk, egyes természetes vanília készítmények tejport tartalmazhatnak. Jókora adag, egy egész gyerekzsúr ellátására elég. Lehet arányosan csökkentve kisebb adagból is fagyasztani.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos