Mákos Ferdinánd
A Ferdinánd tekercs mindig biztos siker, egy tartalmas leves után kínálva kész a teljes ebéd. A recept csalóka, korántsem olyan macerás elkészíteni, mint az a hozzávalók felsorolása alapján gyanítható.
2 dkg élesztő
2 dl tej
2 csapott evőkanál kristálycukor
csipetnyi só
40 dkg finomliszt
3 tojásságája
4 dkg vaj
a töltelékhez:
10 dkg vaj
14 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg darált mák
a locsoláshoz:
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evôkanál kristálycukor
3 dl tej
Az élesztőt oldjuk fel a tejben, öntsük a liszthez, adjuk hozzá a cukrot, sót, tojássárgákat és az olvasztott vajat. Dagasszunk belőle lágy, de formázható tésztát, és hagyjuk 30-40 percig kelni.
Közben keverjük habosra a vajat, majd adjuk hozzá a kétféle cukrot és azokkal is keverjük ki, végül keverjük el benne a mákot.
Nyújtsuk ki ujjnyi vastagra a tésztát és kenjük meg a cukros, mákos vajjal. Csavarjuk fel és vágjuk 3-4 cm vastag szeletekre. Ezeket a tekercseket sorakoztassuk egymás mellé egy alaposan kivajazott, és cukorral beszórt tepsibe. Ne rakjuk nagyon szorosan, hadd legyen helyük megkelni. Szobahőmérsékleten hagyjuk kelni fél órát.
180 fokon süsük 20 percig, majd locsoljuk meg a tejben feloldott cukorral. Süssük további 10-15 percet és még melegen borítsuk ki, különben végleg beleragad. Ne kínozzuk magunkat azzal, hogy a kihűlésére várunk, melegen a legjobb.
Imádom a mákot. Ha ez most itt lenne….:D