Mákos gesztenyetortácska – sütés nélkül
A gesztenye türelmes. Tudja ezt mindenki? Még azt is elviseli, ha kísérletezem vele.
Tart még a Karácsony előtt feltöltött gesztenyemassza készletből, így a vadgesztenyék és a diós tekercs után még valamit ki kellett találjak. Karácsony, diós, innen logikus volt következő próbának a mákos. A maradék többször megolvasztott csokit is elhasználtam, felszabadult a kislábos, de azt hiszem ennél rasnyább csokimázat nehéz lenne előállítani.
25 dkg gesztenyemassza
5 dkg vaj
vanília kivonat
1 narancs reszelt héja
1 dl tej
5 dkg cukor
10 dkg darált mák
csoki a bevonáshoz
Igazából a mákot nem mértem ki, annyit töltöttem a tejbe, hogy sűrű massza legyen belőle.
A vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a gesztenyemasszát és a vanília kivonatot. Keverjük simára az egészet, hogy sűrű, kenhető masszát kapjunk.
Reszeljük le a narancs héját, öntsük hozzá a tejet és melegítsük forrpontig. A tej gyönyörű narancssárga és fantasztikus illatú lesz. Tegyük bele a cukrot és keverjük, amíg feloldódik. Szórjunk bele mákot, és kis lángon melegítve kevergessük, hogy felszívja a forró tejet. Az a jó, ha sűrű, gombóccá összeálló a töltelék, nem túl nedves. Várjuk meg amíg kihűl. Ha sietnénk, kaparjuk át egy tányérra és tegyük be pár percre a mélyhűtőbe.
Egy kis deszkát terítsünk be folpackkal és tegyük rá a gesztenyemassza felét. Simítsuk el egyenletes vastagra és igazítsuk szabályos formára. 10 percre tegyük a mélyhűtőbe, hogy a benne levő vajtól kicsit megkeményedjen, könnyebb legyen a következő réteget rátenni.
Egyenletes rétegben tapicskoljuk a tetejére a mákos tölteléket. Tényleg a legkönnyebb az ujjainkkal rányomogatni, eligazgatni. Ezt is betehetjük kicsit szikkadni a hűtőbe, de nem létkérdés. Ez után egyengessük el rajta a gesztenyemassza másik felét is. Végül igyekezzünk szebb csokibevonatot sikeríteni rá, nem lesz nehéz.
Értesítés az új receptekről
Kövessen twitteren
info kukac jokaja.hu
Hűha, ez aztán tartalmas tortácska!! Csupa eszméletlen jó összetevővel…Nagyon jó!!!