Mákos gesztenyetortácska – sütés nélkül

Kategória: Sütés nélkül, Torták

A gesztenye türelmes. Tudja ezt mindenki? Még azt is elviseli, ha kísérletezem vele.

Tart még a Karácsony előtt feltöltött gesztenyemassza készletből, így a vadgesztenyék és a diós tekercs után még valamit ki kellett találjak. Karácsony, diós, innen logikus volt következő próbának a mákos. A maradék többször megolvasztott csokit is elhasználtam, felszabadult a kislábos, de azt hiszem ennél rasnyább csokimázat nehéz lenne előállítani.

25 dkg gesztenyemassza
5 dkg vaj
vanília kivonat

1 narancs reszelt héja
1 dl tej
5 dkg cukor
10 dkg darált mák

csoki a bevonáshoz

Igazából a mákot nem mértem ki, annyit töltöttem a tejbe, hogy sűrű massza legyen belőle.

A vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a gesztenyemasszát és a vanília kivonatot. Keverjük simára az egészet, hogy sűrű, kenhető masszát kapjunk.

Reszeljük le a narancs héját, öntsük hozzá a tejet és melegítsük forrpontig. A tej gyönyörű narancssárga és fantasztikus illatú lesz. Tegyük bele a cukrot és keverjük, amíg feloldódik. Szórjunk bele mákot, és kis lángon melegítve kevergessük, hogy felszívja a forró tejet. Az a jó, ha sűrű, gombóccá összeálló a töltelék, nem túl nedves. Várjuk meg amíg kihűl. Ha sietnénk, kaparjuk át egy tányérra és tegyük be pár percre a mélyhűtőbe.

Egy kis deszkát terítsünk be folpackkal és tegyük rá a gesztenyemassza felét. Simítsuk el egyenletes vastagra és igazítsuk szabályos formára. 10 percre tegyük a mélyhűtőbe, hogy a benne levő vajtól kicsit megkeményedjen, könnyebb legyen a következő réteget rátenni.

Egyenletes rétegben tapicskoljuk a tetejére a mákos tölteléket. Tényleg a legkönnyebb az ujjainkkal rányomogatni, eligazgatni. Ezt is betehetjük kicsit szikkadni a hűtőbe, de nem létkérdés. Ez után egyengessük el rajta a gesztenyemassza másik felét is. Végül igyekezzünk szebb csokibevonatot sikeríteni rá, nem lesz nehéz.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Mákos gesztenyetortácska – sütés nélkül”


  1. trinity says:

    Hűha, ez aztán tartalmas tortácska!! Csupa eszméletlen jó összetevővel…Nagyon jó!!!



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos