Marhapörkölt apró csavarral

Kategória: Köretek, Marhahúsok

Pörköltöt enni jó. Rémlik, mintha már mondtam volna, de hát ha egyszer így van.

Kedvenc pörköltnek valómból, a marhalábszárból készült. Akit nem zavarnak a kenőcsösen puhára fövő inas részek, annak ez a legjobb választás. A finomrostú húsa szinte elronthatatlan, lehetetlen kiszárítani, omlósan puhára fő.

A csavar a köretbe került, mert más étel mellé nemrég ettünk galuskát, nem akartam ismételni.

1 kg marhalábszár
30 dkg hagyma (2-3 fej)
5 dkg füstöltszalonna
3 gerezd fokhagyma
fűszerpaprika

30 dkg szikkadt fehérkenyér
30 dkg liszt
2 tojás
2 dl tej

A pörköltöt nagyon nem részletezném, megtettem már néhány helyen. Címszavakban: olvasztott szalonnán hagyma, majd hús pirul, fűszerekkel mindig csak rövid lében, csendesen puhára párolódik.

A köretnek kenyérgombóc készült. Nem zsemlegombóc, mert a mai zsemlék legtöbbje héjba fújt levegő, nincs bele, ami megpirulna. A saját zsemle persze nem lenne rossz, de az valahogy sose éri el a szikkadt kort. A fehérkenyér bele viszont remekül kockázható, pirítható és nem tűnik el nyomtalanul, ha folyadék éri.

A lisztet forró, sós tejjel leforrázom és alaposan összekeverem. Amikor már kissé lehűlt, hozzákeverem a két tojást. Sűrűbb galuskatészta állagúra hígítom, ha nagyon kemény lenne. Beleforgatom a pirított kenyérkockákat és evőkanállal csendesen forró, sós vízbe szaggatom. Amikor feljön a víz színére, akkor még 5-8 percig hagyom, hogy a közepe is biztos átfőjön.

Ez a gombóc nagyon sokoldalú köret bármilyen szaftos ételhez. Lehet az alap gombócmasszát különböző hozzávalók belekeverésével gazdagítani. A pirított hagymától a szalonnakockákon át a sonkáig, sajtig bármi szóba kerülhet. Az ízesített gombóc akár köretből elő is léptethető önálló fogássá, valami hozzá passzoló mártással.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos