Mediterrán rakott zöldbab, félkészen
Avagy a szenilis blogger esete a kajafényképezéssel.
Örömmel veszek a zöld hüvelyű zöldbabból, ha kapok, mert még ez a másodvetésből ősszel érő termés is szálkamentes.
Most is ez volt az alapanyag, amiből ezúttal nem a sajtos-besameles, változat készül. Ahogy csináltam, készültek is a fázisfotók, ahogy kell. Aztán az összeállított ételt betettem a hűtőbe, mert majd frissen, vacsorára terveztem megsütni. Talán már mondanom se kell, hogy este eszembe se jutott elővenni a fényképezőgépet, így most csak egy jellemző félkész állapotot tudok megmutatni.
Csak remélni merem, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki már sikeresen elkétbalkezeskedett egy fényképezést. 😉
3/4 kg zöldbab
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
35 dkg darált disznócomb
1 nagy paradicsom
4 dl paradicsomlé
1 evőkanál liszt
kevés olaj
só, bors, oregánó, bazsalikom
A bab hüvelyek végét törjük le. Ne vágjuk, mert letöréskor lehúzhatjuk az esetleges szálkáit, míg a kés simán átvágja. Kevés sóval felforralt vízben főzzük félpuhára, amihez a bab vastagságától és zsengeségétől függően 8-12 perc elég szokott lenni. Szűrjük le és hagyjuk lecsöpögni.
A finom kockára vágott hagymát pici olajon pirítsuk meg, majd dobjuk rá az aprított fokhagymát és két keverés után adjuk hozzá a húst. Szorgalmasan keverve pirítsuk, hogy szemcsésre szétessen. Sóval, borssal ízesítsük, és addig kevergessük, amíg elfövi azt a levet, amit engedett.
Terítsük tepsibe, vagy jénaiba a babot, simítsuk rá a húst és fedjük be a karikákra vágott paradicsommal. Pici olajon pirítsuk felhabzásig a lisztet és öntsük fel a paradicsomlével. Fűszerezzük bazsalikommal és oregánóval, majd 2-3 percig forraljuk. Mártás sűrűségű lesz, mert így szeretjük. Aki inkább besamelre emlékeztető sűrűséggel kedveli, több liszttel indítsa. Öntsük egyenletesen a húsos bab tetejére és az egészet tegyük 180 fokos sütőbe, 25-30 percre. Ha valaki nincs teljesen zsírszegény diétára kárhoztatva, az a tetejére szórjon néhány darabka vajat, vagy csurgassa meg jóféle olajjal.