(Medve)hagymás keksz
Az eredeti receptben nincs medvehagyma, de beleújítottam. Sikerült a tavasszal egész éves készletet gyűjteni, ami különböző formákban fagyasztva várja felhasználását. Ebbe az olajjal finomra turmixolt püréből tettem, amitől zöldes színe lett és utolérhetetlen illata.
75 dkg liszt
2 tojás
1 dl olaj
2 tk só
4 gerezd fokhagyma
15 dkg hagyma
A hozzávalókból gyúrjunk tésztát, ha túl kemény lenne kevés tejet adjunk hozzá. A hagymát reszelve, vagy a forgókésessel egészen finomra aprítva tegyük bele, a fokhagymát nyomjuk át. A medvehagymát két gerezd fokhagyma helyett tettem bele. A tésztát nyújtsuk ki fél centi vékonyra, és szaggassunk belőle kekszeket. Nekem egyszerűbb volt hengert formázni a tésztából és éles késsel szeletekre vágni. Légkeveréssel, 170 fokon 10 – 15 perc alatt megsül. Sütés után a kekszek nagyon kemények, de ez nem ok az ijedelemre, másnapra megpuhulnak.