Aratóleves
A nevéből következően ilyet a kézi aratás nehéz munkájában részt vállalóknak vittek ki a mezőre, mert kellett nekik az energia. Bár az aratás nyárvégi műfaj, ezt a receptet manapság inkább téli egytálételnek ajánlom. Ajánlom, mert nagyon finom.
25 dkg sertéslapocka
15 dkg füstölt kolbász
5 dkg húsos füstölt szalonna
2 dkg sertés zsír
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 db csemegepaprika
1 db paradicsom
15 dkg savanyított káposzta
5 dkg árpagyöngy vagy rizs
1 dl tejföl
1,5 l hús alaplé vagy erőleves kocka
babérlevél
fekete bors
só
A félfőre vágott vöröshagymát, az apró kockára vágott füstölt szalonnát üvegesre hevítjük. A kockára vágott sertéshúst, a karikára vágott füstölt kolbászt, a cikkekre vágott csemegepaprikát, paradicsomot sertés zsírban átpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott savanyúkáposztát, babérlevéllel, őrölt borssal, sóval ízesítjük, az alaplével felengedjük. Belekeverjük a gerslit vagy a rizst és puhára főzzük. Tejföllel dúsítjuk és felforraljuk.