Paprikás, avagy a könnyített pörkölt

Kategória: Fogyókúra, Kímélő ételek, diéta, Technikák - trükkök

Vállalom, hogy ezzel a recepttel többek előtt nem leszek népszerű.

Az ízlés dolga, hogy valaki csak a száraz húsokat szereti, vagy a zsírosabb, bőrös darabok is kedvére vannak. Ez ugyanis az utóbbi kategóriába tartozó csülökből készült. nem is akármilyenből, hanem igazi malac csülökből. A zsenge hús a könnyen olvadósra puhuló bőrével, ami alatt zsír alig akad, rendkívül izgalmas alapanyaggá teszik.

Az ember szívesen kóstol szokatlan, különleges ízeket, de a hagyományos fogások is csak sorra kerülnek időről időre. Magyar konyhánk egyik alapíze a hagymás, paprikás lében párolt hús, amit általában a pörkölt vagy paprikás névvel illetünk. Most nem mennék bele annak taglalásába, hogy az egyes elnevezések mennyire kapcsolódnak a készítés módjához és mennyire tájjellegűek, sokkal fontosabb most az, hogy az itt leírt technikával készült fogásba nem kerül zsír csak annyi, ami a húsban volt. Ezáltal könnyebben ehetik a bármilyen okból zsírkerülő étrenden élők is, bármilyen pörköltnek alkalmas húsrészből készítve.

1 kg pörköltnek való hús, most két kicsontozott hátsó malaccsülök
2 fej hagyma
só, bors, pirospaprika, fokhagyma

A hozzávalók között semmilyen szokatlan alkotórész sem található. Még az előkészítésük is a hagyományos módon történő kockákra darabolással történik, az elágazás itt következik.

Szórjuk egy fazék aljába a hagymát, majd terítsük rá a kockákra vágott húst. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és tegyük nagy lángra. Amikor felforrt, csak annyira kapcsoljuk vissza a tűzhelyt, hogy intenzíven zubogva főjön. Sózzuk, fűszerezzük meg, de a fokhagymát csak az utolsó negyed órára tegyük bele. Végig ilyen erőteljes forralással főzzük, fél szemünket rajta tartva, nehogy elfője a levét és odakozmáljon. Mikor megpuhult kóstoljuk meg és ha kell tegyünk bele még a fűszerekből.

Mikor megfő annyi levet hagyjunk alatta, mint egy szokásos pörkölt alatt. Az intenzív rotyogtatástól a paprika tökéletesen oldódik a szaftjában, egyenletesen piros pörköltlevet adva, a rajta úszó zsírréteg nélkül. Bátran ajánlom kipróbálásra más négylábú állatok húsából is. A szárnyasokból csak azért nem, mert azok húsa könnyebben esik szét és ha nincs szerencsénk pörkölt helyett paprikás húskását tálalhatunk.

Bajai olvasóim pedig joggal érzik úgy, hogy ez az egész módszer nagyon is ismerős számukra. Legendás halászlevük ugyanis pont ezzel a technikával készül, ettől válik olyan utánozhatatlanul bársonyos levűvé, mindenféle passzírozás nélkül is.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Paprikás, avagy a könnyített pörkölt”


 1. ChefViki says:

  Nálam népszerű leszel 🙂

  Sőt! Másnap, hidegen, kocsonyásra dermedve, friss puha kenyérrel… Jaj, de finom! Max-nál volt szerencsém megkóstolni, hmmmmmm… Ajánlom!

 2. jókaja says:

  🙂
  Ezt a kocsonyát már említeni se mertem.Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos