Poulet royal – fokhagymás csirke
Francia, egyes vélemények szerint provanszi recept, aminek most van igazán szezonja, mert ilyenkor a legfinomabb ízű az új fokhagyma.
1 csirke vagy csak combok
15-40 gerezd fokhagyma
fehér bor
tejföl
zöld fűszerek
bors
só
Beáztatjuk a római tálat, ha nincs megteszi egy fedeles jénai is. Szétszedjük a fokhagyma fejeket, eltávolítjuk a gerezdek közötti – öreg fokhagymánál zörgősre száradt – hártyákat, de a gerezdeket nem hámozzuk meg. A csirkét kívül belül besózzuk, a hasüregét megszórjuk borssal és beletesszük a zöld fűszereket (rozmaring, kakukkfű, majoranna…). A tálba tett csirke köré szórjuk a fokhagyma gerezdeket. A tálat lezárjuk éslegalább 200 fokon sütjük másfél órán át. A megpuhult csirkét áttesszük a jénai fedelébe, és a sütőbe visszatolva szépen megpirítjuk.
Közben mártást készítünk, amihez a krémszerűre puhult fokhagymákat kinyomjuk a héjukból. Ezt a krémet felengedjük a csirke levével és a fehér borral. Kiforraljuk, majd simára keverjük benne a tejfölt. A mártást a csirke mellé tálaljuk, amit egyszerűen csak friss fehér kenyérrel, esetleg fokhagymás baguettel kínálunk. Ettől biztos nem lesz senkinek magas vérnyomása.
Értesítés az új receptekről
Kövessen twitteren
info kukac jokaja.hu
Ez igazán jó lehet, kipróbálásra elmentve 🙂
Örülök, hogy tetszik, várom az élménybeszámolót.
Én már egyszer megfőztem nagy sikere volt. Kolléganőmnek tovább adtam a receptet ott is nagy sikere volt. Ő is tovább adta stb.