Poulet royal – fokhagymás csirke

Kategória: Fogyókúra, Szárnyasok

Francia, egyes vélemények szerint provanszi recept, aminek most van igazán szezonja, mert ilyenkor a legfinomabb ízű az új fokhagyma.

1 csirke vagy csak combok
15-40 gerezd fokhagyma
fehér bor
tejföl
zöld fűszerek
bors

Beáztatjuk a római tálat, ha nincs megteszi egy fedeles jénai is. Szétszedjük a fokhagyma fejeket, eltávolítjuk a gerezdek közötti – öreg fokhagymánál zörgősre száradt – hártyákat, de a gerezdeket nem hámozzuk meg. A csirkét kívül belül besózzuk, a hasüregét megszórjuk borssal és beletesszük a zöld fűszereket (rozmaring, kakukkfű, majoranna…). A tálba tett csirke köré szórjuk a fokhagyma gerezdeket. A tálat lezárjuk éslegalább 200 fokon sütjük másfél órán át. A megpuhult csirkét áttesszük a jénai fedelébe, és a sütőbe visszatolva szépen megpirítjuk.

Közben mártást készítünk, amihez a krémszerűre puhult fokhagymákat kinyomjuk a héjukból. Ezt a krémet felengedjük a csirke levével és a fehér borral. Kiforraljuk, majd simára keverjük benne a tejfölt. A mártást a csirke mellé tálaljuk, amit egyszerűen csak friss fehér kenyérrel, esetleg fokhagymás baguettel kínálunk. Ettől biztos nem lesz senkinek magas vérnyomása.

 


3 hozzászólás a recepthez: “Poulet royal – fokhagymás csirke”


 1. lúdanyó says:

  Ez igazán jó lehet, kipróbálásra elmentve 🙂

 2. jókaja says:

  Örülök, hogy tetszik, várom az élménybeszámolót.

 3. Borbély Katalin says:

  Én már egyszer megfőztem nagy sikere volt. Kolléganőmnek tovább adtam a receptet ott is nagy sikere volt. Ő is tovább adta stb.Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos