Purista gnocchi

Kategória: Húsmentes fogások, Tészták

reszeltsajtos-gnocchi

Érdekes dolog a gnocchi, ennyiféle, alapjaiban eltérő receptet egy témára még tán nem is láttam. Krumplival vagy anélkül, darával, rétesliszttel, finomliszttel. Villával cirádázva, késsel lelapítva, ujjacskával megnyomva. Értem én, hogy a népszerű recepteknek rengeteg változata van, de ennyire különbözőek?

Azt az érdekességet hallottam, hogy a neve az olasz nyelv igen ritka hangutánzó szavainak egyike. Az olaszul tudók meg tudják ezt erősíteni?

Én a krumplis változatot szeretem, és készletet szoktam tartani belőle. Időnként nekidurálom magam, és megcsinálok egy nagy határral, aztán adagokban mehet vacogni. Ha épp gusztosom támad rá, előkapok egy dobozzal, bőséges forró vízben 10-12 perc alatt kifő.

Ennél egyszerűbb receptet el sem tudok képzelni egy gyors étkezéshez. Mialatt főtt, vajat olvasztottam egy serpenyőben. Nem csak megolvasztom, hanem addig melegítem, amíg abbahagyja a habzást, és épp elkezd sárgulni. A piruló vaj kap egy kicsit diós ízt, csak oda kell figyelni rá, mert ha túlbarnítjuk, megkeseredik. Nyomtam bele egy gerezd fokhagymát és beleöntöttem a leszűrt gnocchit. Az a jó, ha sikerül úgy időzíteni, hogy akkorra főjön meg, mikor a vaj is kész, és még serceg, amikor a tészta belekerül. Már csak egy kis sajtot reszeltem rá és kész is volt a jó kaja.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Purista gnocchi”


  1. szepyke says:

    Én csak azt tudom megerősíteni, hogy imádom!Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: