Sünigolyó

Kategória: Aprósütemények

mandula-sun1Nagyon mutatós és finom aprósütemény receptje. Igazi könnyű édesség, bár cukor azért akad benne jócskán. Azon receptek családjába tartozik, amikbe fel lehet használni más süteményekből megmaradt tojásfehérjéinket. Elkészítése nem tart sokáig, csak azért nem sorolom az egyszerű, gyors receptek közé, mert a formázása igényel némi kézügyességet.

4 tojásfehérje
25 dkg cukor
15 dkg mandulaliszt
1 citrom leve
25 dkg mandula szilánk

A mandulaliszt egyáltalán nem tartozik a könnyen beszerezhető alapanyagok közé. Azért ha nem követelmény a tökéletesen egyenletes, finomszemcsés liszt, akkor magunk is elkészíthetjük. Ehhez a darált mandulát tegyük a forgókéses aprítóba, 5 dkg cukorral. Alaposan dolgozzuk el. A cukor felveszi a mandula olaját, így az nem ragad rá a kutter falára, hanem forog benne.

A fehérjékből verjünk kemény habot. Gőz fölött folytassuk a verését, közben adjuk hozzá a citromlevet és csurgassunk bele 20 dkg cukrot. Amikor már sűrű, keverjük el benne a cukros mandulalisztünket. Ha akarunk picit csalni, ráerősíthetünk a mandula ízére pár csepp színtelen mandula aromával. Egy tányéron terítsük el a mandula szilánkot és kiskanállal forgassunk bele golyócskákat. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatva, alacsony hőfokon süssük, inkább csak szárítsuk.  Mikor megkeményedtek, kis időre húzzuk fel jó magas hőmérsékletre, épp csak annyira, hogy kicsit megszínesedjen a mandula.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos