Sütőtök ivólé

Kategória: Alkoholmentes italok

Ilyen télidőben is jól tud esni egy kis hazai alapanyagból készülő ivólé. Gyerekzsúrokon hálásan szokták fogadni, pedig se aroma, se színezék nincs benne, de még csak tartósítószer sem, hogy az ízfokozókról ne is beszéljünk.

Alapvetően belátható időn belüli fogyasztásra való, de éppen ki lehet gőzölni az üvegeket, és akkor jó darabig eláll. A citromsav szerepe nem csak az íz beállítása, de antioxidánsként a szín megőrzését is segíti a főzés közben.

1 kg sütőtök
30 dkg sárgarépa
1 dkg citromsav (1 nagyobb citrom leve)
10 – 25 dkg cukor

A cukor mennyiségét szándékosan adom meg ilyen tág határok között, mert erősen függ a tök édességétől és az édesszájúságtól.

Hámozzuk meg a tököt és vágjuk vékony szeletekre a húsát. A répát is pucoljuk meg és karikázzuk fel. A citromsavat beleszórva, 1 liter vízben tegyük fel főni, és csendesen főzzük, amíg megpuhul. Ha már hűlt annyit, hogy bele merjük dugni a botmixert, akkor turmixoljuk össze. Ha van kelyhes turmixgépünk, abban pürésítsük, tapasztalatom szerint simább lesz. 1 liter vízben oldjuk fel a cukrot és keverjük össze a turmixolt tökkel. Ezzel kész is vagyunk, de ha el akarjuk tenni hosszabb időre, akkor a lezárt üvegekbe töltött levet állítsuk félig vízbe és gőzöljük ki. A répától még szebb színe van.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Sütőtök ivólé”


 1. Napmátka says:

  Szia!
  Továbbra is csodálattal nézem az ötleteidet, a gyomorkeserű receptje is jól jött, köszönöm!
  Kérdezted a kisbolt címét, ahol a füstölt dolgokat vettem. Nem tudom pontosan, mert egy lakótelep mellé esik, itt a XXII. kerületben. Egyébként a Reál üzletlánchoz tartozik és a Vöröskereszt utcából szoktam megközelíteni. Van egy óvoda és egy idősek otthona is a közelben, ha esetleg így ismerős.

 2. jókaja says:

  Köszönöm Napmátka, már tudom. Szerintem naponta megyek el mellette, kénytelen leszek megállni. 🙂Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos