Gyurma házilag – még az se baj, ha a gyerek belekóstol
Bár az ipari gyurmában se lehet(ne) káros anyag, erről biztosan tudhatjuk, hogy miből van. Puha, jól gyúrható és nem ragadós gyurma készül a recept alapján, ami jól záródó dobozban, hűtés nélkül is sokáig eláll.
25 dkg liszt
2 kk kristályos citromsav (a befőzési kellékeknél kapható)
12 dkg só
2,5 dl víz
2 kk étolaj
esetleg pár csepp illóolaj
színezék
Egy lábosba téve, erőteljes kavarással addig főzzük, amíg labdává áll össze. Célszerű hidegen simára dolgozni a vízzel, majd a főzés során végig erőteljesen kavarni, mert különben csomósodik. A kész labdát borítsuk ki a lábosból, hűtsük le annyira, hogy a kezünket már ne égesse meg, és gyúrjuk át, hogy egyenletes legyen. A színezék lehet ételfesték, kakaó, paprika, kurkuma, bozdalé, stb.
Kipróbáltam, és nagyon jó!!!
Köszönöm a receptet!
én ma csináltam meg ,nagyon szupi lett.
És ez utána ki lehet égetni, hogy kemény legyen, vagy puha marad mint a “játék gyurma”?
Ez gyerekgyurma, nem kiégetős, bár egy próbát megérhet 😉