Szőlős birslekvár

Kategória: Befőzés

othello-birs

Lecsengőben van már a befőzések szezonja. Ilyenkor már inkább csak érdekes, különleges recepteket állok neki kipróbálni. Gyűjtöm hozzá az apró üvegeket, szerencsére sokan vannak ismerősök, kollégák, akik csak kidobnák.

Ilyen különlegesség a késői szőlőből és birsalmából főzött lekvár receptje is. Szerencsére lehet egyszerre kapni birset, és finom fekete szőlőt, jelesül Othellot és Hamburgi Muskotályt. Az egyik vadabb ízű, a másik illatosabb, és mindkettőnek gyönyörű színe van.

A szőlőt mossuk meg és szemezzük le. A birsről szárazon töröljük le a szőrét – némelyik nagyon rég borotválkozott – utána mossuk meg és vágjuk szeletekre.  Csavarjuk bele egy citrom levét és a lehámozott héját is dobjuk bele. Együtt főzzük fel, és hagyjuk szép lassan fődögélni. Időnként elég megkeverni, mert a szőlő levétől elég híg, nem akar mindenképp leégni. Amikor már  sűrűsödik és alaposan kifőtt a szőlő héjából a festék, passzírozzuk át, hogy a magoktól, héjaktól megváljunk. Tegyünk hozzá a pép minden kilójára számítva 20 – 25 dkg cukrot. Innentől kezdve már nem ússzuk meg a keverését, de már nem tart sokáig, hogy üvegekbe tölthessük. A szokott módon, forrón üvegekbe, gyorsan lezárva, tegyük be a párnák közé, hogy szép lassan hűljön ki.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos