Szezámmagos, sajtos perec
Sós, omlós finomság, aminek nagy előnye, hogy még az asztalon felejtve se szárad ki napok alatt sem. Jellemzően ez a baleset nem szokott előfordulni vele, inkább el kell zárni, nehogy egyhelyben elrágcsálódjék.
A kép árulkodik, így inkább elárulom, hogy eltértem a recepttől, nehogy azt higgye bárki is, hogy ami konyhánkban már nagyon aktívak a legyek. Nem szerepel a hozzávalók között, de tettem bele két evőkanál darálatlan mákot, az nagyon jól harmonizál a sós ízekkel is.
40 dkg liszt (felesbe vettem réteslisztet és teljes kiőrlésű tönkölyt)
25 dkg margarin
10 dkg reszelt sajt
fél csomag sütőpor
1 evőkanál só
tejföl
tojás a kenéshez
szezámmag a tetejére
A lisztet keverjük össze a sütőporral, sóval és a reszelt sajttal. Adjuk hozzá a margarint és gyorsan gyúrjuk össze. Ha nem akar összeállni, pár kanál tejföllel segítsünk rajta.
A kész tésztából csípjünk diónyi darabokat és a két tenyerünkkel sodorjunk vékony rudat, vagy inkább vastag madzagot belőle. Hajtsuk pereccé, kicsit nyomjuk össze a végeit és a kereszteződését. Erre a munkára lelkesen fognak jelentkezni már az óvodáskorú gyerkőcök is. Fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg tojással és szórjunk rá szezámmagot. Nagyon mutatós, ha kapunk fekete szezámmagot és azt szórjuk a tetejére. 200 fokos sütőben 10 perc alatt megsül, de figyeljük, nem kell sötétre sütni.
Értesítés az új receptekről
Kövessen twitteren
info kukac jokaja.hu
Jujj de jól néz ki!!! Hogy megennék most belőle egyet a kávém mellé…recept mentve, köszi!:-)