Szkordalia – a görög nyár hangulata
Ebben a viharos hidegben jól esik egy kis nyári előzetesként, egy görög alkony hangulata.
Van aki már érzi az alkonyattal enyhülő forróságot, a sziget csendjét, vagy épp a taverna nyüzsgését, zenéjét, illatait?
Aki volt olyan szerencsés ezt átélhetni, az sok magyar ízlésnek is kedves étel emlékét hozhatta magával. Természetesen sok olyan alapanyagot használ a görög konyha, ami nálunk nem volt általános. Eleve a mindenütt jelen levő tenger és annak kincsei meghatározóak, de a föld terményei is a klímának megfelelőek. Ennek ellenére nem hatnak idegennek a földközeli konyhájuk túlbonyolítás nélküli fogásai.
Ilyen távoli ismerős a szkordalia is, ami a krumplipüré távoli rokona. Vaj ugyan nincs benne, viszont annál több olívaolaj, amivel arrafelé soha nem spórolnak.
Főzzünk meg hajában 5 szem krumplit. Hámozzuk meg és tegyük a forgókésesbe. Nyomjunk hozzá egy egész fej fokhagymát, legalább egy tucat gerezdnyit. Facsarjuk bele egy citrom levét, ez fogja ellensúlyozni az olajosságát. Töltsünk bele 2 dl olívaolajat, sót és egy maréknyi hámozott mandulát vagy diót. Alaposan dolgozzuk össze, majd a végén keverjünk bele apróra vágott petrezselymet. Bármilyen sült hal vagy csirkeféle mellé nagyon finom.
Csodás!
Bár voltam görögben, nem emlékszem, hogy ettem volna ilyen pürét, így okvetlenül kipróbálom 🙂 Főleg a sok fokhagyma tetszik benne!