Szűzpecsenye Petőfi kedve szerint

Kategória: Disznóhúsok

Petőfi állítólag szerette az ilyen módon készült szűzpecsenyét. Tudva azt, hogy élete során többet volt nélkülöző vándorpoéta, mint a földi jókban dúskáló polgár, a dolog felől lehetnek éppen kétségeink.

A híres emberek nevét megőrzött receptek gyakran nem is azok a fogások, amit az említett híres ember szeretett, sokkal inkább az emlékükre, tiszteletükre nevezték el róluk az ételt. Különösen is így volt ez olyan korokban, amikor a nevüket sem volt szabad kiejteni, márpedig a szabadságharc hőseinek ez is kijutott.

1 vastagabb szűzpecsenye
25 dkg spenót levél (lehet fagyasztott levél is)
20 dkg gomba
1 pici fej hagyma
só, bors, szerecsendió, kakukkfű
1 adag leveles tészta

A gombát tisztítsuk meg, és az egész apró kockákban megpárolt hagymán pirítsuk meg. Erős lángon pirítsuk, sózás nélkül, hogy ne főjön a levében, hanem tényleg piruljon. Hagyjuk kicsit hűlni, majd kevés sóval és kakukkfűvel tegyük az aprítóba, hogy péppé vágjuk.

Ha friss spenótot kaptunk, vegyük le a szárát és ha vastagok, az erét is, majd forró, sós vízzel forrázzuk le. Szűrőbe téve hagyjuk lecsöpögni, amíg kihűlt.

A húst sózzuk meg, szórjuk meg borssal, és egy serpenyőben, kevés vajon pirítsuk színesre.

Ha szerencsénk van, és kinyújtott tésztát olvaszthattunk ki, akkor csak terítsük ki, különben nyújtsuk ki akkorára, hogy kényelmesen belecsomagolhassuk a húst. A tészta szélén terítsük el a spenót felét. A gombapépet kenjük rá a körbepirított húsra és fektessük a spenótra. Terítsük rá a maradék leveleket és csavarjuk bele a tésztába. A végeit hajtsuk úgy be, hogy zárt csomagot kapjunk. Kenjük meg egy felvert tojással. A leesett tészta darabkákból csináljunk díszítést, amit tojással ragasszunk a tésztára. Végül még egyszer kenjük le, és 200 – 220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt süssük pirosra.

Arról nem szól a fáma, hogy mi volt Petőfi kedvenc körete, de egy tartalmasabb salátával akár kész is a könnyű fogás. Ha maradna belőle, hidegen is nyugodtan asztalra tehetjük, finom az úgy is.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos