Majális pogácsa

Kategória: Sós sütemények

Nagy kedvencem ez a pogácsa, már sokadszor sütöm. Ideális tömegétkeztetésre, mert az alap adag komoly szakajtónyi. Lehet persze felezni, de minek, így is maradéktalanul el szokott fogyni.

Az egyik nap begyúrom, másnak megsütöm kategória versenyzője, bár előfordult már, hogy csak negyednap került sorra – baja így se lett.

1 kg liszt
1 kg áttört krumpli
0,5 kg disznózsír
2 tojás
1 kocka élesztő
4 – 5 dkg só
2 nagy fej hagyma
paprika, bors, köménymag

A krumplit főzzük meg, és amint meg bírjuk hámozni, pucoljuk meg és törjük át. Hagyjuk kihűlni, csak az után kezdjünk a tészta gyúrásához.

A hagymát vágjuk finom kockákra, vagy kevés olajjal dobjuk be a forgókéses aprítóba. Olvasszuk meg a zsír egy részét és pirítsuk meg rajta a hagymát. Zárjuk el a tűzhelyet és adjuk hozzá a többi zsírt is, hogy megolvadásával langyosra hűtse a hagymát. Rögtön keverjük el benne a paprikát, egy része lehet csípős is.

Az élesztőt oldjuk fel pár kortynyi vízben és öntsük a dagasztó tálban levő krumpli és liszt tetejébe nyomott mélyedésbe. Kicsit keverjük össze a liszttel, majd sózzuk és fűszerezzük meg. Öntsük rá a zsírt és kézzel gyúrjunk tésztát belőle. Ehhez nem árt izmos férfikart igénybe venni, mert bár hamar meg van, mégis csak jókora adagot kell mozgatni. Épp ezért reménytelen gépre bízni, ekkora dagasztógép csak a legközelebbi pékségben akad. Fáradozásunk eredményeképp egy zsíros, gyönyörű piros tésztát kapunk. Tálastul tegyük nagyobb fólia zacskóba / szatyorba és dugjuk a hűtőszekrénybe éjszakára.

Reggel vegyük ki és pár órán át hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, már csak azért is, hogy ne fagyjon bele a mancsunk. Erősen lisztezett asztalon nyújtsuk kb. 2 cm vastagra, és a tetejét megvagdalva, szaporán lisztezett pogácsa szaggatóval csináljunk pogácsákat belőle. A tepsibe sorakoztatott pogácsák tetejét kenjük meg felvert tojással. Kicsit hagyjuk kelni, amikor láthatóan emelkedni kezdett, dugjuk 180 – 200 fokos sütőbe, ahol 15 – 20 perc alatt megsül. A légkeveréses sütő szinte elengedhetetlen ilyen mennyiségnél, hiszen a sütőhöz adott nagy tepsiből is négyet tölt meg, és jó ha idejében sorra kerül, mert különben túlzottan megkelnek. Érdemes munkamegosztást bevezetve ketten csinálni. Egyik ül az asztal mellett és nyújt, szaggat, tepsire pakol. A másik kenegeti a tetejét és cserélgeti a tepsiket, meg a sülteket kapkodja le a tepsiről, mert arra hamar szükség lesz megint. Így egy óra alatt megvan.

Egyszer kiszámoltam mibe is kerül, és magam is meglepődtem, hogy a 2,5 kg pogácsa megvan 500 Ft-ból. Akkor miért is vennék boltit?

 


7 hozzászólás a recepthez: “Majális pogácsa”


 1. Klemencz Márta says:

  Szia,
  Megsütöttem és nagyon finom volt! köszönöm a receptet! egy kérdésem lenne csak, hogy nem sok kicsit a fél kg zsír ehhez a liszt, krumpli mennyiséghez? Kicsit soknak találtam.
  Nagyon jó blog, és remek receptek vannak!
  A választ előre is köszönöm!
  Üdv
  Márti

 2. jókaja says:

  A nyers tészta valóban zsíros tapintású, kisütve nem érzem soknak. Ízlás dolga, próbálhatod kicsit kevesebbel, vagy több liszttel, krumplival. Kevesebb zsírral hamarabb szárad, ha el nem kapkodják 😉

 3. Klemencz Márta says:

  Szia,

  3X dagasztom, de csak most vettem észre a két tojást….Remélem nem a tésztába kell?!!! Nem emlékszem, hogy tettem volna bele….
  Egyébként nagy sikere van a baráti körömben!!! Eszméletlen finom!!
  Üdv
  Márti

 4. jókaja says:

  Örülök, hogy sikert arattál vele, én is azt tapasztaltam, hogy hamar elkapkodják.
  A tojás bizony a tésztájában van, de ha anélkül is finom, akkor feltaláltad a tojásallergiásoknak való változatot 🙂

 5. Brigi says:

  hát ez isteni ez a pogácsa!!!!!!:P

 6. Ybl says:

  Szerintem ez nagyon finom lessz ahogy ezt olvasom………
  A családnak ki is fogom nyomtatni

  amúgy gratulálok annak aki feltette és aki kitalálta 😉

 7. Joanna says:

  Szia!

  Imádom az ilyen recepteket. Olcsó, egyszerű és biztos siker!!!!Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos


%d bloggers like this: