Majális pogácsa

Kategória: Sós sütemények

Nagy kedvencem ez a pogácsa, már sokadszor sütöm. Ideális tömegétkeztetésre, mert az alap adag komoly szakajtónyi. Lehet persze felezni, de minek, így is maradéktalanul el szokott fogyni.

Az egyik nap begyúrom, másnak megsütöm kategória versenyzője, bár előfordult már, hogy csak negyednap került sorra – baja így se lett.

1 kg liszt
1 kg áttört krumpli
0,5 kg disznózsír
2 tojás
1 kocka élesztő
4 – 5 dkg só
2 nagy fej hagyma
paprika, bors, köménymag

A krumplit főzzük meg, és amint meg bírjuk hámozni, pucoljuk meg és törjük át. Hagyjuk kihűlni, csak az után kezdjünk a tészta gyúrásához.

A hagymát vágjuk finom kockákra, vagy kevés olajjal dobjuk be a forgókéses aprítóba. Olvasszuk meg a zsír egy részét és pirítsuk meg rajta a hagymát. Zárjuk el a tűzhelyet és adjuk hozzá a többi zsírt is, hogy megolvadásával langyosra hűtse a hagymát. Rögtön keverjük el benne a paprikát, egy része lehet csípős is.

Az élesztőt oldjuk fel pár kortynyi vízben és öntsük a dagasztó tálban levő krumpli és liszt tetejébe nyomott mélyedésbe. Kicsit keverjük össze a liszttel, majd sózzuk és fűszerezzük meg. Öntsük rá a zsírt és kézzel gyúrjunk tésztát belőle. Ehhez nem árt izmos férfikart igénybe venni, mert bár hamar meg van, mégis csak jókora adagot kell mozgatni. Épp ezért reménytelen gépre bízni, ekkora dagasztógép csak a legközelebbi pékségben akad. Fáradozásunk eredményeképp egy zsíros, gyönyörű piros tésztát kapunk. Tálastul tegyük nagyobb fólia zacskóba / szatyorba és dugjuk a hűtőszekrénybe éjszakára.

Reggel vegyük ki és pár órán át hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, már csak azért is, hogy ne fagyjon bele a mancsunk. Erősen lisztezett asztalon nyújtsuk kb. 2 cm vastagra, és a tetejét megvagdalva, szaporán lisztezett pogácsa szaggatóval csináljunk pogácsákat belőle. A tepsibe sorakoztatott pogácsák tetejét kenjük meg felvert tojással. Kicsit hagyjuk kelni, amikor láthatóan emelkedni kezdett, dugjuk 180 – 200 fokos sütőbe, ahol 15 – 20 perc alatt megsül. A légkeveréses sütő szinte elengedhetetlen ilyen mennyiségnél, hiszen a sütőhöz adott nagy tepsiből is négyet tölt meg, és jó ha idejében sorra kerül, mert különben túlzottan megkelnek. Érdemes munkamegosztást bevezetve ketten csinálni. Egyik ül az asztal mellett és nyújt, szaggat, tepsire pakol. A másik kenegeti a tetejét és cserélgeti a tepsiket, meg a sülteket kapkodja le a tepsiről, mert arra hamar szükség lesz megint. Így egy óra alatt megvan.

Egyszer kiszámoltam mibe is kerül, és magam is meglepődtem, hogy a 2,5 kg pogácsa megvan 500 Ft-ból. Akkor miért is vennék boltit?

 

%d blogger ezt szereti: