Téli citromdzsem – Nagyim receptje

Kategória: Befőzés

citrom-dzsem-1

Nem múlhatott el tél anélkül, hogy Nagyanyám be ne vette volna magát a jéghideg konyhába és ne állt volna neki citromdzsemet főzni, az unokák legnagyobb örömére. Már az öröm volt, amikor láttuk, hogy a cserép tálban ott áznak a negyed citromok, hiszen tudtuk, hogy másnap üvegbe kerülnek, és lehet vajas kenyérrel reggelizni belőle. Neki nem kellett hozzá szakácskönyv, ment az fejből, gyakorlatból. Még leírni sem tartotta fontosnak, hiszen tudta azt anélkül is. Szerencsére Apám lediktáltatta, amikor Nagyi 90 fölött járt, és már se megfőzni, se leírni nem tudta.

2-3 db nagy citromot negyedekbe vágni, 1-2 narancshéjjal együtt.
1 l vízben áztatni 24 órán át (a víz lepje el!).
Ezután kimagozni, és apró kockákra vágni.
Az áztató vízben, fedő nélkül lassan puhára főzni, majd 1 kg cukorral 20 percig tovább főzni, végül üvegbe tenni. Száraz dunsztban kihűlni hagyni.

Eddig Nagyanyám receptje, amit Apám írt le. Sokszor megfőztem már én is, már csak a gyerekkor ízeinek idézése kedvéért is. Egy dologra nem jöttem rá, hiába követtem a leírást. Még ez is elképzelhető, hogy a kezében benne volt, de nem pontosan diktálta le. Ez egy áttetsző kocsonya, amibe belefagytak a citromkockák. Nekem csak akkor lett kocsonya, ha egy kis zselésítőt is adtam hozzá, pedig olyan Nagyanyán konyháján biztos nem fordult meg. Ő mindig citromból főzte, én viszont kipróbáltam narancsból is, az eredménnyel maximálisan elégedett voltam. Kicsit angolos, kicsit fanyar, nagyon narancsos.

citrom-1Emlékszem, hogy amikor dzsemet akart főzni, akkor nem az apró, vékony héjú, leves citromokat kereste a piacon, hanem a vastag, göcsörtös héjú nagyokat (a képen láthatóhoz hasonlókat). Nem biztos, hogy tudott a pektinről, de tapasztalatból, vagy egyszerűen csak “így szoktuk” alapon csinálta jól, hagyta a magokból is kiázni.

 

%d blogger ezt szereti: