Téli citromdzsem – Nagyim receptje

Kategória: Befőzés

citrom-dzsem-1

Nem múlhatott el tél anélkül, hogy Nagyanyám be ne vette volna magát a jéghideg konyhába és ne állt volna neki citromdzsemet főzni, az unokák legnagyobb örömére. Már az öröm volt, amikor láttuk, hogy a cserép tálban ott áznak a negyed citromok, hiszen tudtuk, hogy másnap üvegbe kerülnek, és lehet vajas kenyérrel reggelizni belőle. Neki nem kellett hozzá szakácskönyv, ment az fejből, gyakorlatból. Még leírni sem tartotta fontosnak, hiszen tudta azt anélkül is. Szerencsére Apám lediktáltatta, amikor Nagyi 90 fölött járt, és már se megfőzni, se leírni nem tudta.

2-3 db nagy citromot negyedekbe vágni, 1-2 narancshéjjal együtt.
1 l vízben áztatni 24 órán át (a víz lepje el!).
Ezután kimagozni, és apró kockákra vágni.
Az áztató vízben, fedő nélkül lassan puhára főzni, majd 1 kg cukorral 20 percig tovább főzni, végül üvegbe tenni. Száraz dunsztban kihűlni hagyni.

Eddig Nagyanyám receptje, amit Apám írt le. Sokszor megfőztem már én is, már csak a gyerekkor ízeinek idézése kedvéért is. Egy dologra nem jöttem rá, hiába követtem a leírást. Még ez is elképzelhető, hogy a kezében benne volt, de nem pontosan diktálta le. Ez egy áttetsző kocsonya, amibe belefagytak a citromkockák. Nekem csak akkor lett kocsonya, ha egy kis zselésítőt is adtam hozzá, pedig olyan Nagyanyán konyháján biztos nem fordult meg. Ő mindig citromból főzte, én viszont kipróbáltam narancsból is, az eredménnyel maximálisan elégedett voltam. Kicsit angolos, kicsit fanyar, nagyon narancsos.

citrom-1Emlékszem, hogy amikor dzsemet akart főzni, akkor nem az apró, vékony héjú, leves citromokat kereste a piacon, hanem a vastag, göcsörtös héjú nagyokat (a képen láthatóhoz hasonlókat). Nem biztos, hogy tudott a pektinről, de tapasztalatból, vagy egyszerűen csak “így szoktuk” alapon csinálta jól, hagyta a magokból is kiázni.

 


7 hozzászólás a recepthez: “Téli citromdzsem – Nagyim receptje”


 1. szepyke says:

  Nah, megint holnap lesz feltéve az enyém is…:))))

  Olyan vagyok, mint a késői tükörképed!:)))))

 2. duende says:

  Isten áldja a Nagymamádat!
  Már vittem is a receptet és hálásan köszönöm!! 🙂

  (Egy őrült citromrajongó)

 3. archaniel says:

  meg kell hamozni a citromokat?

 4. Nefelejcs says:

  Nem csodálkoznék, ha a mamád beletett volna egy almát az egészbe (pektin miatt). Ugyanezért szoktak tenni az eperhez, málnához, nem lehet észrevenni az ízén, de az állaga más. Próbáld meg.

 5. Picur says:

  Ebből a mennyiségből mennyi lesz? Mert nekem nagyon kevésnek tűnik.

 6. jókaja says:

  Bő 2,5 kg lesz belőle, ha összeadod a hozzávalókat. Ha ez Neked nagyon kevés, akkor szorozd meg a mennyiségeket 🙂

 7. Gyöngyi says:

  Szia…Nem saját ötlet, hanem én is olvastam… Ettől kocsonyásodik meg a lekvár 🙂

  “A kimentett magokat tüllzacskóba rakjuk (teatojás is megteszi). Bele fogjuk főzni a dzsembe, a bennük lévő pektintől szépen megkocsonyásodik.”Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos


%d bloggers like this: