Tojáslikőr – a húsvéti klasszikus
A tojáslikőr az abszolút húsvéti klasszikus, Nagyanyáink már biztos buzgón készítették és kínálták, de sejthető, hogy sokkal régebbről ered.
Elég egyértelmű, hogy épp a tojás miatt kapcsolódott Húsvéthoz. Nem volt bonyolult az elkészítése, így könnyen lehetett a locsolkodó ifjakat saját készítésű likőrrel szédíteni – ez esetben szó szerint is. Szemben a legtöbb likőrrel, amit akár hónapokig is érlelni kell, a tojáslikőr azon frissiben is fogyasztható, persze pár napi pihenés csak hasznára válik.
8 tojás sárgája
25 dkg porcukor
1 doboz édesítetlen sűrített tej (375 ml)
1 ród vanília
3 dl erős fehér rum
A tojás sárgákat keverjük habosra a cukorral. Kaparjuk ki egy hosszában felhasított vanília rúd magjait és adjuk a tojáshoz. A héját tegyük a rumba, hogy kiázzon. Adjuk hozzá a sűrített tejet,és azzal is keverjük simára. Töltsük bele a rumot és tegyük az edényt vízfürdőbe. A legegyszerűbb a kis fazekat beleállítani egy nagyba, amibe vizet töltöttünk. Lassan melegítsük meg, hogy a tojástól besűrűsödjön. Ne forraljuk fel, mert szemcséssé válik, ha a tojás megfő.
Töltsük háromnegyed részig az üvegeket. Idővel a likőr még sűrűbbé válik, kell helyet hagynunk további rumnak, tejnek, hogy kitölthetővé hígíthassuk.
Még elkészül Húsvétig!
Már húsvétra készülődsz? Nem áll el addig ez a tojáslikőr 😀