Tojáslikőr – a húsvéti klasszikus

Kategória: Alkoholos italok

A tojáslikőr az abszolút húsvéti klasszikus, Nagyanyáink már biztos buzgón készítették és kínálták, de sejthető, hogy sokkal régebbről ered.

Elég egyértelmű, hogy épp a tojás miatt kapcsolódott Húsvéthoz. Nem volt bonyolult az elkészítése, így könnyen lehetett a locsolkodó ifjakat saját készítésű likőrrel szédíteni – ez esetben szó szerint is. Szemben a legtöbb likőrrel, amit akár hónapokig is érlelni kell, a tojáslikőr azon frissiben is fogyasztható, persze pár napi pihenés csak hasznára válik.

8 tojás sárgája
25 dkg porcukor
1 doboz édesítetlen sűrített tej (375 ml)
1 ród vanília
3 dl erős fehér rum

A tojás sárgákat keverjük habosra a cukorral. Kaparjuk ki egy hosszában felhasított vanília rúd magjait és adjuk a tojáshoz. A héját tegyük a rumba, hogy kiázzon. Adjuk hozzá a sűrített tejet,és azzal is keverjük simára. Töltsük bele a rumot és tegyük az edényt vízfürdőbe. A legegyszerűbb a kis fazekat beleállítani egy nagyba, amibe vizet töltöttünk. Lassan melegítsük meg, hogy a tojástól besűrűsödjön. Ne forraljuk fel, mert szemcséssé válik, ha a tojás megfő.

Töltsük háromnegyed részig az üvegeket. Idővel a likőr még sűrűbbé válik, kell helyet hagynunk további rumnak, tejnek, hogy kitölthetővé hígíthassuk.

Még elkészül Húsvétig!

 


1 hozzászólás a recepthez: “Tojáslikőr – a húsvéti klasszikus”


  1. Wise Lady says:

    Már húsvétra készülődsz? Nem áll el addig ez a tojáslikőr 😀Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos