Csoki fudge házilag
Ez az édesség elsősorban Amerikában ismert és népszerű. Szinte végtelen sok változata van, amolyan ahány ház, annyi fudge recept. Olyan népszerű, hogy egykor egy zenekar is nevéül választotta a vaníliás változatot. Az alap is sokféle ízesítéssel készül, de igazán a belevalókkal lehet még változatosabbá tenni. Elsősorban a dió, mogyoró és más olajos magok jönnek szóba, de a mazsola és az aszalt gyümölcsös receptek sem ritkák. Egy londoni ötcsillagos szálloda éttermében sous chef egy kedves ismerősünk, Tőle kaptuk a receptet, ami a mennyiségeken látszik is, de gondolom osztani mindenki tud.
900 g cukor
225 g glukóz szirup
850 ml habtejszín (nem növényi)
560 g fehér csoki
450 g fekete csoki (legalább 70 % kakaótartalmú)
A tejszín és a glukóz szirupot forraljuk fel a cukorral, amíg 115 fokos nem lesz. Közben vízgőz fölött olvasszuk meg a csokikat és keverjük a tejszínes szirupba. Alaposan keverjük össze, majd simítsuk vajazott tepsire, tálcára. Tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen, és ha kihűlt, éles késsel vágjuk kockákra.
Végül lássuk a vaníliásat!
httpv://www.youtube.com/watch?v=YFabNBveHOk