Gyors, egyszerű, gombás tokány – nem csak tanuló szakácsoknak

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Disznóhúsok

gombashus1Ez a recept jellegzetes „dobjunk össze gyorsan valamit, nem baj ha finom” étel. Nagy teret enged a főzőcskéző fantáziájának, hiszen az itt leírtaktól szinte mindenben el lehet térni, a hűtő tartalmától függően. Disznó helyett készülhet csirke vagy pulyka husából, gomba helyett kerülhet bele zöldborsó, zöldbab, vagy aminek épp szezonja van. Tulajdonképp csak a módszer az érdekes, amivel könnyen biztos eredményre juthatunk.

0,5 kg comb / lapocka
0,5 kg gomba (csiperke, laska, esetleg erdei)
1 fej hagyma
1 paprika
1 paradicsom
1 gerezd fokhagyma

bors
ha van: kakukkfű, majoranna

A húst vágjuk a rostjaira merőlegesen szeletekre, majd 3-4 cm hosszú, ceruzányi csíkokra. A gombát töröljük tisztára konyhai papírtörlővel, ha nagyon földes, gyorsan öblítsük le, hogy minél kevesebb vizet szívhasson be. Ne hámozzuk meg, teljesen fölösleges! Törjük ki a szárakat, vágjuk szeletekre és megfőzve turmixoljuk össze gombkrém levesnek, A kalapokat vágjuk szeletekre. Ha van egy keménytojás szeletelőnk, azzal gyorsan, tudunk gyönyörű, egyenletes szeleteket gyártani. A hagymát a csúcsától a talpáig vágjuk ketté, fektessük a lapjára és szeleteljük félkör alakú szeletekre (félfőre). A paprikát és a paradicsomot vágjuk vékony szeletekre. Ha mindezzel megvagyunk, kezdhetünk főzni.

Egy lábosba tegyünk kevés olajat, és kezdjük el a hagymát pirítani rajta. Addig kevergessük, nagy lángon, amíg halvány sárga színt kezd kapni. Ekkor  adjuk hozzá a húst, és keverjünk rajta néhányat, amíg kívülről megfehéredik. Tegyük bele a paradicsomot, paprikát és a gombát. Sózzuk meg, fűszerezzük, és a lángot közepesre húzva, időnként megkeverve, csendesen rotyogtassuk, a hústól függőem 20-30 percig. A gomba elég sok levet ereszt, nem kell vizet alá töltenünk. Ha elfőtte volna a levét és a hús még nem puhult meg töltsünk alá kis vizet, de ha épp egy kis fehérbor akad a kezünkbe, hát azzal se fogjuk elrontani. Ha kezd puhulni de nagyon sok a leve, vegyük le róla a fedőt, húzzuk feljebb a lángot és párologtassuk el a levét.

Szinte bármilyen, kedvünkre való körettel tálalhatjuk, de ha nincs kedvünk külön főzni, vegyünk hozzá kétszer annyi gombát, és az lesz a körete.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos