Alma – szilva chutney
Az indiai konyháról indult világhódító útjára a chutney (csatni) és számunkra szokatlan párosítású ízeivel sikert is aratott. A receptek közös jellemzője az édes és a csípős íz együttese, amit valamilyen gyümölcs vagy zöldség “lekvár” hordoz. Ezt a két alap ízt a fűszerek sokasága egészíti ki. Az alma és a szilva praktikus párosítás, mert egyszerre van a szezonjuk, lehet friss gyümölcsökből főzni.
1 kg kimagozott szilva
1 kg hámozott és szeletekre vágott (lereszelt) alma
20 dkg mazsola, lehetőleg többféle
2 kk római kömény
csípős fűszerpaprika
3 babérlevél
2 kk kurkuma
1 kk feketebors
1 kk garam masala fűszerkeverék
2 kk fahéj
60 dkg cukor
Ha autentikusak szeretnénk lenni valamennyire, akkor egész fűszereket vegyünk, és magunk őröljük meg. Nem lesz semmi baj akkor se, ha ezt kihagyjuk. Ha éppen akad odahaza ghi azon, ha nem, akkor olajon kezdjük pirítani a fűszereket, nem túl nagy lángon, nehogy megégjenek. Kezdjük a római köménnyel, és a hozzávalók sorrendjében adjuk hozzá a többit, mindig akkor a következőt, ha az előzőek már pirultak egy picit. A paprikánál nem írtam mennyiséget, mert nagyon változó a mérete, a csípőssége, meg a leendő fogyasztók tűrőképessége. Inkább óvatosan adjuk hozzá, és ha nem elég erős, akkor a végefelé megkóstolva pótolhatjuk. A fahéjat ne pirítsuk. Amikor a masala is benne van, adjuk hozzá a gyümölcsöket és a mazsolát. Most tegyük bele a fahéjat, egy csipet sót, és időnként megkeverve főzzük puhára. Végül adjuk hozzá a cukrot, forraljuk fel még egyszer és töltsük apró üvegekbe. Kínálhatjuk sült húsokhoz, de akár kenyérre is.