Almás spagetti
Az alma és a tészta is rendkívül sokoldalú alapanyagunk. Érdemes együtt is kipróbálni.
Tipikusan a Nagymamák konyhájának emlékét idéző édesség, ami alkalmas volt akár váratlanul beállító unokahad kényeztetésére is. Néhány alma, pár tojás és egy kis tésztaféle mindig akadt a ház körül, így egy Nagyi nem jöhetett zavarba.
5 nagy alma
3 tojás
kb. 10 dkg cukor
5 dkg vaj
25 dkg spagetti
só, fahéj
zsemlemorzsa
Vajazzuk ki az edényt, amiben majd átsütjük a tésztát. Vastagon szórjuk be morzsával. Enyhén sós, bő vízben főzzük meg a tésztát. Inkább maradjon a közepe picit roppanós, mint sem ragacsosra főzzük. Szűrjük le és keverjük el a maradék vajjal. Tisztítsuk meg az almát és a durva reszelőn aprítsuk fel.
Válasszuk szét a tojásokat és a fehérjét verjük kemény habbá. A sárgáját keverjük habosra a cukorral, majd keverjük bele a tésztát. Óvatosan keverjük bele a habot is.
Rétegezzük a kikent edénybe a tésztát és a reszelt almát, aminek rétegeit hintsük meg kevés fahéjjal. Tegyük 180 fokos sütőbe, ahol a vastagságától függően, 30 – 40 perc alatt átsül. Melegen tálaljuk. Nem rontjuk el, ha vágott diót is szórunk közé vagy a tetejére.
Igen, ez variáció a máglyarakás témájára. Nagyon ötletes. Változatként meg fogom próbálni.
Jééé, elsőre furcsán hangzik, pedig igencsak finom lehet! 🙂