Habos almás tészta nélkül
Amíg friss gyümölcshöz jutunk, használjuk a nagy téli klasszikust, az almát. Az ilyen süteményekbe remekül használhatjuk a kissé fonnyadt, de nem rothadt darabokat, kimondottan előnyös, ha nem túl szaftos a gyümölcs.
Nagyon finom, csupa krém és alma, habbal a tetején, igazi fahéjas, téli illattal.
1 kg alma
7 dl tej
5 tojás
2 + 2 evőkanál cukor
2 vaníliás cukor
3 ek liszt
fahéj
baracklekvár
maréknyi dióbél
Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát és szeleteljük vékonyra. Terítsük a sütőforma aljába és szórjuk meg fahéjjal és a vagdalt dióval. Tegyük a 170 fokra beállított sütőbe és süssük át egy kissé.
A tejet forraljuk fel, a tojás sárgákat keverjük habosra 2 ek cukorral, majd erősen keverve csurgassuk bele a forró tejet. Keverjük el benne a lisztet is és főzzük sűrűre. Ezt a krémet terítsük el az elősütött alma tetején.
Verjük fel a tojás habját, adjuk hozzá a másik 2 ek cukrot és verjük egész keményre. Óvatosan keverjünk el benne néhány kanál baracklekvárt, amit ha darabos volt, simára turmixoltunk. Terítsük a krém tetejére a habot és tegyük vissza a sütőbe, ahol addig süssük, amíg a teteje színesedni kezd. Hagyjuk kihűlni, hogy szépen szeletelhessük.