Juhsajt házilag

Kategória: Hideg ételek, Technikák - trükkök, Tejes ételek

Már a múltkori, jól sikerült sajtozáskor fejembe vettem, hogy ki fogom próbálni juhsajtként is, ami most meg is történt.

Falrengető újdonság nincs a receptben, de azért figyelembe kellett venni a juhtúró eltérő tulajdonságait. A végére még egy idegborzoló tanulság is maradt.

A legfontosabb eltérés a tehéntúróhoz képest az, hogy a juhtúró lényegesen zsírosabb. Ennek megfelelően csökkenthettem a hozzáadott vaj mennyiségét.

A múltkorihoz képest fél adaggal próbáltam ki, ám fél tojásom nem lévén a kamrában, csak a sárgáját tettem bele.

5 dl tej
25 dkg juhtúró
2 dkg vaj
1 tojás sárgája
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só

Alapvetően ugyanúgy készült, mint múltkor a tehéntúróból, így itt csak az eltéréseket írom le.

Első eltérésként a lecsöpögtetett túró savóján vastagon úszott a zsírréteg. Ezt nem lett volna szívem kidobni és vajjal pótolni, inkább visszanyertem. Az edényt, amibe belecsöpögött, betettem a fagyasztóba. Jó fél óra alatt keményre fagyott rajta a zsírréteg, amit szépen el lehetett választani a savótól.

A tehéntúrós változatnál alaposabban le kell csöpögtetni, mivel a zsírosabb sajt kevesebb nedvességet bír el anélkül, hogy kenőcs maradjon. Ezt a savól bizony kiöntöttem, mert a határozott juhtúró íze miatt nem akartam pl. kenyérbe belegyúrni.

Most semmilyen ízesítésre nem volt szükség, a piaci tejesnél határozott ízű juhtúrót kaptam. Kellett két nap a hűtőben, amíg annyira összeállt, hogy így ki lehetett borítani.

Volt az akciónak még egy komoly tanulsága. Ha nem akarjuk idegeinket alaposan felborzolni, ne akarjunk vizespoharat folpackkal kibélelni. Bár nagyon jó, sokoldalúan használható ez a fólia, az őrületbe kergetett.

Elképzeltem, hogy egy kúpos vizespohárból kiborítva milyen jól fog kinézni. Az ötlet jó is volt, de az a fránya fólia mindenáron odatapadt a pohár peremére, falára, mielőtt elérte volna az alját. Több nekifutás és jó pár arasznyi fólia összegyűrése után sikerült olyan mélységre lejuttatni, hogy legalább belefért a sajt. Az alját nem érte el, így kapta gömbölyű tetejét. Persze a ráncait se lehetett elegyengetni, meg is látszik rajta.

Ha szépségdíjas nem is lett, az íze viszont remek, ami kizárólag a kapott juhtúrón múlik.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Juhsajt házilag”


  1. Ami says:

    Imádom a juhsajtot! Muszáj kipróbálnom 🙂

  2. Bandi bácsi says:

    Ötletként mondanám, hogy a folpackot a sajt a saját súlyától bele kellene nyomja a pohárba, amikor rátöltöd.Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos