Besztercei töltött libapecsenye

Kategória: Szárnyasok

libasult1a

Közeledik november, benne Márton napjával, a libák rettegett időszaka ez, az év többi részéhez képest aránytalanul megnő az elhalálozók száma. Ilyenkor még az is kivételt tehet az étrendjében, aki egész évben szigorúan számolja a kalóriákat, kerüli a zsírt. Egy ilyen libapecsenye ugyanis csak hízott libából az igazi, pecsenyelibából könnyű elrontani, száraz, szívós húst készíteni. Szent Márton legendáját ki-ki keresse meg máshol, érdekes olvasmány, itt nem ismétlem el. És mitől is besztercei? Természetesen a szilvás töltelékétől.

egy egész liba (konyhakész állapotban 3 – 5 kg)
30 dkg aszalt szilva
1 alma
0,5 dl rum
1 citrom
só, bors, majoranna

Alaposan nézzük át a liba bőrét, és az esetleg benne maradt tokokat, pihéket távolítsuk el. A hasüregét dörzsöljük be a fűszerekkel és hagyjuk egy kicsit állni. A szilvát, előző este áztassuk be a rumba és annyi citromos vízbe, hogy szűken ellepje. Boltokban olyan puha, alig kiszárított szilvát kapni, hogy azt nem kell egész éjszaka áztatni, elég egy órára összerázni a citromlével és a rummal. Ha magos szilvánk lenne, áztatás után magozzuk ki. Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát és a húsát kockázzuk fel. Keverjük össze a szilvával és tömjük bele a liba hasába. Tűzzük össze a bőrét ahol megtöltöttük és a nyakánál is. Lehetőleg olyan tepsibe fektessük, amiben rács is van. Ha nagyon vastag a zsírja, hegyes villával szurkáljuk meg a bőrét, hogy sütés közben könnyebben kifolyhasson.

A sütésére többféle iskola létezik, amik között aszerint választhatunk, mennyi időnk van a tálalásig. A leggyorsabb módszer szerint takarjuk le alufóliával és 200 fok körül süssük két órán át. A végén vegyük le a fóliát és ha nem kapott rendes színt, pirítsuk meg a bőrét.

A lassú módszernek is két válfaja létezik. Az egyik először alacsony hőmérsékleten puhára párolja, majd a fóliát levéve magas hőmérsékleten pirítja. A másik először bedugja a 200 fokos sütőbe 40-50 percre (a méretétől és zsírosságától függően), majd a sütőt jóval alacsonyabbra állítva (80 – 120 fok), akár egész éjszaka hagyja puhulni.

Én azt ajánlom, hogy akkor válasszuk az előbbit, ha nem kell pontos időre tálalnunk. Nehéz megbecsülni, mennyivel előtte kell a sütőt felforrósítani, mikorra lesz kész. Ha az elején ropogásra sütöttük, akkor a már puha madarat akkor vesszük ki a sütőből, amikor tálalni kell.

A benne sült gyümölcsökkel és gesztenyés kelbimbóval tálaljuk.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos