Barna rozsos kenyér

Kategória: Kenyér

rozsosbarna1Tulajdonképp ezt a bejegyzést nem ma kéne közzétenni. Szent István napja csak abban a 40 évben lett az új kenyéré, amikor államérdek volt, hogy államalapító királyunkról szó se essék, de semmiképp sem szentként. Az aratás lezárásáért persze előtte is hálát adtak az emberek, megünnepelték azt. Ez többnyire augusztus utolsó vasárnapján, vagy szeptember elején történt. Ettől függetlenül ez egy finom kenyér receptje.

40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
50 dkg búzaliszt
1 kocka élesztő
2 dkg só
őrölt köménymag

Az élesztőt feloldom egy jókora bögre vízben, és beleöntöm a rozslisztbe. Ha kell adok még vizet hozzá, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen, letakarom és hagyom másnapig kovászolódni.

Dagasztás előtt hozzáadom a búzalisztet, a sót és annyi vizet, hogy rugalmas tésztává dagasztódjon. Az őrölt köménymag is a dagasztás előtt kerül bele, de kihagyható, ha valaki nem szereti. A rozs ízét jól emeli ki.  bedagasztott tésztagolyót meglisztezem és a dagasztótálba visszatéve hagyom kelni. Ha csak búzalisztből készülne 3/4 óra alatt is megkelne, de a korpás liszt, főleg a rozsliszt, nehezebb, tovább tart. Amikor szépen megdagadt, kiveszem a tálból cipót formázok belőle és ismét hagyom kelni. A második kelesztés hamarabb megvan, idejében kapcsoljuk be a sütőt, maximális hőfokra. 180 fokra visszavéve süssük 50 percig, kesztyűvel megfogva kopogtassuk meg az alját. Ha a héját keménynek érezzük, és kongó hangot ad, elkészült. Rácsra téve hűtsük ki. Lehet ezt a kenyeret is vízzel megkenni sütés előtt, és amikor elkészült, én inkább lisztesként szeretem. Van egy piacon, párszázért vett pici zománcos tepsim, abba szoktam párujjnyi vizet tölteni, és a sütő bekapcsolásakor betenni az aljába.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos