Rasnya, de finom kenyér
Ez a szegény kenyér barchesz szeretett volna lenni, de nem is tudom minek nevezzem. Gondoltam, rég sütöttem már barcheszt, neki is álltam. A bedagasztásig és a megformázásig nem is volt semmi baj, onnantól viszont jöttek. Először is rá kellett jöjjek, hogy egy szem mák sincs idehaza, ami mégiscsak botrány. Aztán a tepsiben kelve megdőlt, ami a sütés közben csak fokozódott, és ez lett az eredmény. Azért ugyanolyan foszlósan finom, mintha szép is lenne, el fog fogyni – ételt amúgy se dobunk ki, kenyeret meg főképp nem.
40 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
kb. 25 dkg krumpli
1 kocka élesztő
só, tej, olaj, őrölt édeskömény mag
Az élesztőt feloldom egy bögre langyosított tejben, és a rétesliszttel kovásszá keverem. Hagyom felfutni, akár másnapig is. A krumplit megfőzöm, meghámozom és még azon melegében áttöröm, majd hagyom kihűlni. Ennyi tésztához adok 2 dkg sót és elkezdem dagasztani. Annyi tejet adok hozzá, hogy rugalmas tésztává váljon. Rögtön a dagasztás elején, amikor már épp összeállt, töltök bele 0,5 dl olajat is és azzal dagasztom tovább. Kipróbáltam, hogy egy kis őrölt édeskömény magot is beledagasztottam. Az ízén nem is annyira érződik, de az illatát tovább javította. A dagasztótálban hagyom alaposan megkelni, majd a lisztezett asztalra borítom. Kétfelé veszem a tésztát és mindkettőből hosszú rudat hengergetek, amiket kereszt alakban egymásra teszek. Sorba áthajtom a végeit a szemben levő mellé, majd amikor körbeértem, a szabadon maradt tésztacsücsköket alá hajtom. Ettől közel kerek, fonott cipót kapok. A tepsire téve hagyom ismét kelni. A tetejét tejjel szoktam megkenni és normál esetben mákkal szórom meg.