Zabpelyhes krumplis kenyér

Kategória: Kenyér

krumplis-zabpelyhes-kenyer1aHosszú konyhai nap fejeződött be, mikor kisült ez a kenyér. Ebben a receptben a zabpehely ízesítésül van benne, meg a rostjai miatt, a szaftosságát a krumpli adja. Nem volt időm kovászolni, így ez most csak élesztővel készült. Volt viszont két deci tejsavóm, azt azért beledolgoztam, az ízét javítandó. Akinek nincs, az nyugodtan használjon vizet helyette.

25 dkg rétesliszt
40 dkg finomliszt
15 dkg zabpehely
25 dkg áttört krumpli
2 dl savó (lecsöpögtetett tejfölből)
2 dkg só
1 kocka élesztő

Egyszerre meg szoktam főzni 2 kg krumplit, amikor már megfogható meghámozom és áttöröm. Hagyom kihűlni és adagonként zacskózva befagyasztom. Élesztőből is meg szoktam venni egy ötös rúddal. Három megy egészben a fagyasztóba, kettőt meg felnégyelek és úgy fagyasztom be. Ezek a kis kockák kellenek rásegítésnek, ha lassan kelesztett, kovászos kenyeret sütök.

A krumplit a mikróban kiolvasztottam, beledobtam a kelesztőtálba, öntöttem rá meleg vizet és beletettem a fagyos élesztőkockát. 5 perc alatt szépen elolvad ebben a meleg fürdőben, utána már kezdhetem is a dagasztást. Először belekeverem a zabpehelyhet, majd ráöntöm a liszteket és a sót. Hozzátöltöm a savót és bekapcsolom a gépet, hadd dagassza. Ha nagyon keménynek látom, töltök hozzá még egy kis vizet. 3-4 perc alatt kész a tészta, kiveszem a dagasztókart és hagyom kelni. A krumplitól és a zabpehelytől viszonylag nehéz a tészta, eltart egy jó órát, amíg megkel. A tálból átszedem a formába és letakarva hagyom másodszor is megkelni. 190 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 35-40 perc alatt megsül. A mikróból kiveszem a grillezéshez való rácsot, és a formából kiborított kenyeret azon hagyom kihűlni, így a feneke sem ázik el a saját gőzében.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos